luni, 17 decembrie 2007

Ginkgo - Ginkgo Biloba

GINKGO
(GINKGO BILOBA L.)


Ginkgo biloba este cel mai vechi arbore de pe Terra.
Este singura planta ce a supravietuit bombei atomice de la Hiroshima.
Originara din China si Japonia, ea este cunoscuta sub denumirea de "fantana tineretii". Arborele traieste pe aceasta planeta inca dinaintea Epocii Glaciare.
Prin tratarea cu C14 s-a determinat vechimea unor frunze fosilizate ale acestui arbore: 250.000.000 de ani.
Parazitii si agentii poluanti din aer nu il afecteaza in nici un fel.
Un arbore de ginkgo a rasarit la mai putin de 30 metri de "punctul zero" in primavara de dupa lansarea bombei atomice la Hiroshima.

Arborele de ginkgo biloba (familia Ginkgoaceae) este un arbore înalt de pânã la 30 metri cu frunze creponate in forma de evantai mignon.
Acest frumos arbust, cunoscut şi sub numele de arborele Maidenhair, are o duratã de viaţã foarte lungã şi este des întâlnit ca arbore de stradã în zonele urbane, deoarece este foarte rezistent la insecte, infecţii bacteriene şi virale şi la poluare.
Arborii de Ginkgo sunt cultivaţi ca plante medicinale în China, Coreea, Franţa, Germania şi USA. În Iaşi România se găsesc 2 copaci de Ginkgo Biloba în Grădina Botanică din Copou.



Frunzele arborilor tineri de Ginkgo au in compozitie - 22-27% glicozide - bioflavone heterozidice ale cvercetinei, campferolului, izoramnetinei - au o activitate antioxidantã şi inhibã agregarea trombocitelor - terpen trilactone (ginkgolide A, B, C, bilobalide) - antagonişti puternici ai factorului de activare a trombocitelor; actioneaza in primul rând ca angioactivator la nivelul circulatiei centrale si periferice, avand efect vasodilatator si trofic vascular.
Are efecte profilactice si curative deosebite prin efectul antioxidant, de combatere a radicalilor liberi ai oxigenului, fiind inhibitor al peroxidarii lipidelor.
De asemenea, este antiagregant plachetar prin inhibitia factorului agregant plachetar (PAF). Ginkgolidele îmbunãtãţesc circulaţia şi inhibã acţiunea acestuia.
Bilobalidele, la nivel cerebral, actioneaza benefic asupra activitatii neuronale, impiedica fenomenele de senescenta si degradare a functiilor intelectuale, fiind cel mai cunoscut fitogeriatric. - sub 5 ppm acizi gingkolici (substanţe alergene)


Indicatii :
- flavonele din compoziţia frunzelor au un puternic antioxidant natural, împiedică procesul de îmbătrânire
- efecte generale neuroprotectoare prin prevenirea efectelor radicalilor liberi asupra celulelor cerebrale
- util în cazuri de activitate cerebralã redusã sau "insuficienţã cerebralã" având ca efecte afectarea memoriei recente, confuzia, tinitus timpuriu, modificarea comportamentului social, lipsa de iniţiativã, tulburãri afective şi somatice
- efect pozitiv asupra memoriei pe termen scurt şi asupra vitezei de procesare a informaţiilor
- stimuleazã circulaţia perifericã la nivelul membrelor superioare şi inferioare prin efecte de vasodilataţie; îmbunãtãţeşte distanţa pe care se poate merge fãrã a acuza dureri la mers în urma dereglãrilor vasculare periferice, cum ar fi claudicaţia intermitentã.
- Oferã protecţie împotriva rãului de altitudine şi îmbunãtãţeşte microcirculaţia la extremitãţi în timpul expunerii la frig
- Mãreşte fluxul sanguin ocular, acuitatea vizualã şi ajutã la pãstrarea sãnãtãţii maculei, retinei şi cristalinului
- Funcţioneazã ca agent protector împotriva radicalilor liberi la nivelul retinei
- Inhibã factorul de activare a trombocitelor, ceea ce reduce tendinţa de coagulare a sângelui (poate ajuta la refacerea pe termen lung dupã un accident ischemic cerebral).
- cresterea performantelor intelectuale in stari de suprasolicitare
- migrene, stari de oboseala cronica, stari depresive si anxioase
- tulburari ale circulatiei venoase : tromboze, trombofeblite, sindromul de "picioare grele"
- favorizeaza circulatia, tulburari de concentrare, de memorie, stari depresive, vertij, cefalee, zgomote auriculare – în sechele AVC (accidente vascularo-cerebrale, traumatisme craniene) – în arterite obliterante – în sindrom Raynaud El actioneaza largind vasele de sange care duc spre creier, inima si extremitati si are rol de protejare impotriva radicalilor liberi care pot provoca degradari la nivelul tesuturilor Arhivele medicale chineze care dateaza din anul 2800 i.e.n. atesta folosirea extractului de gimkgo biloba in tratarea multor probleme legate de varsta, inclusiv probleme circulatorii, pierderea memoriei si deteriorarea mintala. Extractul de ginkgo biloba, dozat corect, poate preveni scleroza arteriala, maladia Alzeimer
- demenţă - Exista probe ca ginkgo incetineste avansarea starilor de dementa. La bolnavi cu un stadiu mediu sau sever al bolii Alzheimer, s-a constatat o stagnare a bolii in urma administrarii de 120 miligrame de ginkgo pe zi. Contine antioxidanti, care protejeaza arterele si celulele, si pare ca previne aparitia cheagurilor de sange. Ginkgo face ca vasele de sange sa se dilate, de aceea planta a fost studi¬ata pentru tratarea claudicatiei intermitente, o stare caracteri¬zata de durere si oboseala in picioare din cauza lipsei fluxului sangvin.
Unii psihiatrii recomanda ginkgo pacientilor femei si bar¬bati care sufera de pierdere a apetitului sexual si a potentei, aparute ca efecte secundare anumitor antidepresive.
- impiedica agregarea placutelor sanguine si, prin aceasta, mentine sangele fluid - impiedica depozitarea lipidelor pe peretii vaselor, impiedicand astfel obturarea vaselor de acele depozite ateromatoase
- favorizeaza utilizarea cat mai judicioasa a oxigenului in celulele creierului astfel incat, chiar cand aportul de oxigen este mai redus, neuronii fac fata cu succes Ginkgo biloba nu poate preveni un accident vascular cerebral. Ginkgo impiedica formarea placilor de aterom, dar nu poate dizolva depunerile deja existente si nu este un inlocuitor pentru un stil sanatos de viata.
- cresterea performntelor intelectuale in stari de suprasolicitare
- migrene, stari de oboseala cronica, stari depresive si anxioase
- tulburari ale circulatiei venoase : tromboze, trombofeblite, sindromul de "picioare grele"
- favorizeaza circulatia, tulburari de concentrare, stari depresive, vertij, cefalee, zgomote auriculare
- impiedica agregarea placutelor sanguine si, prin aceasta, mentine sangele fluid
- impiedica depozitarea lipidelor pe peretii vaselor, impiedicand astfel obturarea vaselor de acele depozite ateromatoase
- favorizeaza utilizarea cat mai judicioasa a oxigenului in celulele creierului astfel incat, chiar cand aportul de oxigen este mai redus, neuronii fac fata cu succes
- Ginkgo biloba nu poate preveni un accident vascular cerebral.
- Ginkgo impiedica formarea placilor de aterom, dar nu poate dizolva depunerile deja existente si nu este un inlocuitor pentru un stil sanatos de viata.
Se poate utiliza cu succes in bolile renale si hepatice, bolile inflamatorii, impotenta, tulburari de auz, tulburari de evdere, ameteli, accelereaza cicatrizarea ranilor, este util in tratamentul tromboflebitelor, hemoroizilor.






TINCTURA DE GINKGO BILOBA este un extract hidroalcoolic din frunze de Ginkgo biloba.
Compoziţie: un complex de flavone heterozidice ale cvercetinei, campferolului, izoramnetinei, terpene lactonice (ginkgolide A, B, C, bilobalide), datorita caruia actioneaza in primul rand ca angioactivator la nivelul circulatiei centrale si periferice, avand efect vasodilatator si trofic vascular.Are efecte profilactice si curative deosebite prin efectul antioxidant, de combatere a radicalilor liberi ai oxigenului, fiind inhibitor al peroxidarii lipidelor. De asemenea, este antiagregant plachetar prin inhibitia factorului agregant plachetar (PAF).
La nivel cerebral actioneaza benefic asupra activitatii neuronale, impiedica fenomenele de senescenta si degradare a functiilor intelectuale, fiind cel mai cunoscut fitogeriatric.

Indicatii :
- cresterea performntelor intelectuale in stari de suprasolicitare
- migrene, stari de oboseala cronica, stari depresive si anxioase
- tulburari ale circulatiei venoase : tromboze, trombofeblite, sindromul de "picioare grele"
Ginko biloba are o puternica actiune antioxidanta,ajuta la reducerea numarului de radicali liberi din organism,care dauneaza tesuturilor.Imbunatateste aportul de singe spre tesuturi,asigurind cantitatea de substante nutritive necesara unei functionari normale a organismului.Ajuta la combaterea surditatii de origine vasculara si a acufenelor(zgomote in urechi).De asemenea,este energizant,stimuleaza activitatea cerebrala,memoria si puterea de concentrare.Ultimele cercetari efectuate asupra acestei plante o recomanda si in cazul migrenelor.
Extractul de ginkgo s-a dovedit a fi un inhibitor de imbatranire eficace. El actioneaza largind vasele de sange care duc spre creier, inima si extremitati si are rol de protejare impotriva radicalilor liberi care pot provoca degradari la nivelul tesuturilor
Arhivele medicale chineze care dateaza din anul 2800 i.e.n. atesta folosirea extractului de gimkgo biloba in tratarea multor probleme legate de varsta, inclusiv probleme circulatorii, pierderea memoriei si deteriorarea mintala.
Poate preveni scleroza arteriala, maladia Alzeimer



Extractul de ginkgo are urmatoarele actiuni farmacologice :
- favorizeaza circulatia, tulburari de concentrare, stari depresive, vertij, cefalee, zgomote auriculare
- impiedica agregarea placutelor sanguine si, prin aceasta, mentine sangele fluid
- impiedica depozitarea lipidelor pe peretii vaselor, impiedicand astfel obturarea vaselor de acele depozite ateromatoase
- favorizeaza utilizarea cat mai judicioasa a oxigenului in celulele creierului astfel incat, chiar cand aportul de oxigen este mai redus, neuronii fac fata cu succes

Ginkgo biloba nu poate preveni un accident vascular cerebral.
Ginkgo impiedica formarea placilor de aterom, dar nu poate dizolva depunerile deja existente si nu este un inlocuitor pentru un stil sanatos de viata.

Mod de administrare : 2 ml de 2 ori pe zi, in putina apa inaintea meselor, dimineata si la pranz.








ATENTIE !!!
Nu se administreaza seara dupa orele 18,00 deoarece provoaca intensificarea activitatii cerebrale care duce la insomnie.
Reactii adverse : pot sa apara rar dereglari ale tranzitului intestinal sau reactii alergice la nivelul pielii.
Nu este recomandat copiilor.
Daca luati medicamente anticoagulante, precum aspirina sau varfarina, aceasta planta poate produce sangerari interne.
Nu este recomandat copiilor.

Niciun comentariu: