miercuri, 19 decembrie 2007

Pomelo - CITRUS MAXIMA / CITRUS GRANDIS L.

POMELO


Pomelo este fructul citric cel mai mare (Citrus maxima (Merr., Burm. f.), sau Citrus grandis (L.)), cântăreşte aproximativ 1 Kg, de forma unei pere uriaşe de până la 20 cm lungime, de culoare galbenă-verzuie, cu coaja groasă de 1,5 cm, cu pulpa gălbuie, acidulată şi uşor amară.
Este adesea considerat o varietate de grapefruit, în fapt diversele varietăţi de grepfrut fiind hibrizi dintre pomelo şi diferite soiuri de portocal.



Istoric
Pomelo este originar din ţările Asiei de Sud-Est. Pentru prima data a fost cultivat pe teritoriul actual al Malayesiei.
În China, fructul a fost cultivat pentru prima data în jurul anului 100 î.Hr.. De atunci, acesta a rămas un adevarat simbol în cultura chinezilor. Acestia cred ca acest fruct îi apară de rele.
Pomelo este cultivat în India, China, Indonezia, dar şi Jamaica, Florida şi în California. Pomelo mai poartă şi denumirea de "shaddock", după numele capitanului englez de marină Shaddock. Acesta este cel care a adus pentru prima data seminţele de pomelo în Indiile de Vest, în secolul al XVII-lea.



Caracteristici
Planta arată ca un mic copăcel, cu frunze lucioase, care poate atinge înalţimea de 7 metri (în condiţiile în care are spaţiu destul şi condiţii climaterice potrivite).
Frunzele sunt de un verde închis cu un puf scurt pe ele.
Florile sunt albe, puternic parfumate avand un diametru de 2,5 cm.
Fructul arată ca un grapefruit de culoare verde gălbui, are un diametru cuprins între 12 şi 27 de centimetri şi o coajă de 0,5 - 2,5 cm.
Planta începe să producă fructe cam la 4 ani de la plantare.



Cultivare
Pentru a planta un pomelo în ghiveci, se pot încolţi seminţele (în vată umedă) sau se poate altoi o tulpina pe orice alta planta. Se înmulteşte foarte repede şi creşte în aproape orice mediu. Nu are nevoie de condiţii speciale de umiditate sau lumină, deşi el preferă solul bogat în materii organice şi puţin acid. Trebuie udat ca orice altă plantă de factura sa.



Utilizare
Pomelo este apreciat drept o „conservă naturală de fructe". Are calităţi nutriţionale deosebite, conţinând 44 calorii, şi, în egală masură, proteine, carbohidraţi, calciu, fier, betacaroten, vitaminele B1, B2, vitamina P, vitaminele B3, B5, biotina, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu, fosfor, sodiu şi fier si alte minerale, şi vitamina C (o jumatate de fruct continand 2/3 din
ratia zilnica de vitamina C recomandata). In plus, vitamina C ramane stabila chiar si dupa mai multe saptamani de la recoltare. Vitamina C ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar si are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi. Ea amelioreaza buna functionare a calciului alimentar de catre organism. Intervenind in formarea colagenului, are o importanta hotaratoare in dezvoltarea sistemului osos si a ligamentelor. De fapt, colagenul participa la refacerea structurilor lezate, intervenind in starile inflamatorii si in vindecarea ranilor. Este influentata astfel consolidarea rezistentei oaselor si a dentitiei.

Acidul folic este una din vitaminele importante în diviziunea şi multiplicarea celulară din primele luni de sarcină, astfel consumul de suc de pomelo este indicat pentru gravide.

Pentru a pastra bogatia vitaminelor sucul trebuie consumat imediat dupa preparare si este bine sa fie servit dimineata la micul dejun.


Exista mai multe varietati de pomelo, in functie de culoare si de pulpa. Un bun pomelo are o coaja bine intinsa, stralucitoare si este greu cand e luat in mana. El poate fi pastrat la rece timp de cateva zile. Fructul este apreciat pentru calitatile sale gustative si pentru proprietatile nutritionale.





Sucul de pomelo are multiple proprietati, printre care se remarca:

• stimulator de exceptie al sistemului imunitar;
• are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi;
• stimulator al secretiilor digestive; Dacă se consumă cu o oră înainte de masă, el va stimula pofta de mâncare.
• tonic, antiseptic; Are proprietăţi antiseptice pe tubul diestiv şi pe căile urinare.
• diuretic, un bun curatitor de toxine pentru organism; Prin acidul citric are efect diuretic şi este util în hiperuricemie, gută, litiază renală, hipertensiune arteriale şi alte boli asociate cu retenţia de lichide.
• scade colesterolul;
• are proprietati alcalinizante care contrabalanseaza efectul acidifiant al unor alimente cum ar fi carnea, peştele, fainoasele; tratarea indigestiei
• Este util în anemia feriprivă ca tratament adjuvant prin conţinutul de vitamina C care creşte absorbţia fierului.
• favorizează producţia de bilă.
• are actiune de activare a acidului folic;
• participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale;
• detoxifica ficatul;
• este un excelent tonic al capilarelor; intensificarea circulaţiei sângelui
• deoarece 100 g pomelo are doar 42 calorii, este un fruct ideal in regimurile hipocalorice.
• întarirea stomacului si splinei
• diminuarea flegmei,
• În timpul iernii e posibil să suferim de căldură interioară. Pomelo este eficient pentru eliminarea acesteia.
• În cancer se recomandă consumul zilnic al unui fruct întreg sau sucul de la acesta.
• Scade colesterolul şi trigliceridele contribuind astfel la reducerea riscului cardiovascular şi cerebrovascular.
• Prin conţinutul în fibre solubilă favorizează tranziutul intestinal şi combate constipaţia.

In concluzie, sucul de pomelo creste rezistenta organismului fiind de ajutor atat pentru intarirea sanatatii cat si pentru recastigarea ei grabind vindecarea in:
• infectii virale si bacteriene;
• in cazul bolnavilor de artrita cand durerile au fost ameliorate;
• incetinirea procesului de arteroscleroza prin reducerea colesterolului;
• vindecarea ranilor si escarelor; accelerarea cicatrizării rănilor
• hiperfunctii tiroidiene;
• retinopatie diabetica cand au fost reduse manifestarile hemoragice;
• glaucom, pentru a evita sangerarea capilarelor din ochi;
• diabet zaharat, pentru imbunatatirea metabolismului zaharului si al grasimilor;
• reducerea riscului aparitiei cataractei si franarea procesului de imbatranire pentru persoanele in varsta;
• cresterea rezistentei organismului, intarirea oaselor, reducerea deteriorarii maltului dentar si carierea dintilor la copii;
• reducerea stresului si oboselii.
• Pomelo este o bună alternativa pentru înlocuirea pierderilor de minerale şi apă. Sucul amestecat cu apă, bicarbonat şi zahăr poate constitui o băutură rehidratantă în timpul competiilor sportive.











Atenţia, însă, pomelo nu trebuie mâncat pe stomacul gol.
În prezent se cunosc câteva principii active sensibile la sucul de pomelo: cafeina, antihistaminicele, eritromicina, unele medicamente ce scad colesterolul, unele antifungice, benzodiazepinele, ciclosporina şi unele medicamente hipotensoare cărora le creşte concentratia în sânge.
Dacă sunteţi un consumator obişnuit de pomelo sau suc de pomelo trebuie să consultaţi un medic în cazul în care vă aflaţi sub tratament medicamentos concomitent sau ca precauţie generală nu se recomandă sucul cu 2 ore înainte sau 5 ore după ce luaţi medicamentul.
Nu se recomandă în boli renale, gastrite, diaree şi alte tulburări gastrointestinale.

Niciun comentariu: