joi, 20 decembrie 2007

Soc - SAMBUCUS NIGRA

SOC, SOC NEGRU
SAMBUCUS NIGRA L.

Familia CAPRIFOLIACEAE

Alte denumiri populare: soc negru, haler, hoz



Socul este una din cele mai puternice plante depurative cunoscute la noi.
Inca din vechime, oamenii au apreciat calitatile terapeutice ale acestei plante, care se folosea indeosebi pentru distrugerea viermilor intestinali.
Florile, frunzele, dar mai ales sucul obtinut din fructe calmeaza nevralgiile, in special sub forma de extract slab alcoolic. Este util, de asemenea, in reumatism, afectiuni ale cailor respiratorii, nevralgii ale trigemenului si sciatica. Scoarta copacului are proprietati laxative si diuretice (fiind indicata in nefrite si edeme). In medicina populara, scoarta este intrebuintata ca antihelmintic.



DESCRIERE: Socul este o planta perena cu aspect de arbust sau arboras care traieste la marginea padurilor din zonele de campie sau de deal. Are tulpina inalta de 4-10 m ramificata la baza, cu ramuri arcuite si infloreste in luna iunie-iulie. Florile sunt albe, cu aroma lor dulce-intepatoare. Putine remedii contra bolilor respiratorii, reumatice sau renale, sunt atat de eficiente ca florile socului.
Este recomandat ca si remediu natural in multe afectiuni, produsul vegetal utilizat fiind florile recoltate si uscate la soare si fructele bine coapte.

PĂRŢI UTILIZATE: FLORES SAMBUCI

PRINCIPII ACTIVE: ulei volatil, rutozid, tanin, mucilagii, heterozide cianogenetice (sambunigrina), colina, vitamina C si K, glicozide, flavonozide, saponine
Actiune diuretice si usor antiseptica, emolienta, sudorifice, laxative.


RECOLTAREA FLORILOR DE SOC
Florile de soc se recoltează la începutul înfloririi / la puţin timp după înflorire (sfârşitul lui mai la câmpie şi începutul-mijlocul lui iunie la munte ori în zonele nordice), pe timp frumos, după ce s-a ridicat roua. Inflorescenţele se taie cu totul, folosind cuţitul sau foarfeca de grădină. Florile se transportă în saci de pânză sau de hârtie (nu de plastic) până la locul de uscare sau de preparare, cât mai repede, pentru a nu se încinge.
Uscarea florilor de soc se face la soare si nu la umbra, ca la majoritatea plantelor medicinale. Inflorescentele se intind pe hartie intr-un loc insorit si bine ventilat, pe cat posibil ferit de ploaie (care le-ar distruge principiile active), unde se lasa vreme de 3-7 zile (in functie de cat de puternic este soarele). In momentul in care coditele florilor sunt total lipsite de umiditate si si-au pierdut elasticitatea, procesul de uscare s-a incheiat, iar produsul obtinut se pune la pastrare in saculeti de hartie bine inchisi.



ACŢIUNE TERAPEUTICĂ A FLORILOR DE SOC
- sudorific - ajută la eliminarea surplusului de apă din ţesuturi

- stimulează eliminarea toxinelor.

- spulberă infecţiile de tot felul (în special guturaiul şi gripele)

- raceala - luand in considerare studiile facute in acest domeniu, comisia europeana de profil a aprobat folosirea socului in cazurile de raceala cu manifestari nazale, bronsice si la nivelul gatului. In sprijinul acestei recomandari se mentioneaza ca florile de soc au efecte antivirale, de crestere si de fluidificare a secretiei bronsice, de stimulare a transpiratiei, ceea ce duce la reducerea considerabila a timpului de manifestare a racelilor comune si a gripei. Se beau in prima zi de manifestare a racelii 2-3 cani de infuzie fierbinte de flori de soc, continuandu-se tratamentul in urmatoarele zile, cu consumarea unui litru de infuzie combinata de flori de soc la 24 de ore.

- în gripa si guturai se recomanda folosirea ceaiului de soc in amestec cu flori de tei, preparat din una-doua lingurite de flori la o cana de apa, din care se beau doua-trei cani pe zi.

- domolesc nevralgiile (de trigemen, intercostale etc.)

- febrifug

- depurativ al sangelui

- diuretic

- retentia de apa in tesuturi - florile de soc au efecte diuretice si sudorifice puternice, stimuland ca atare eliminarea masiva a apei din corp, prin urina si transpiratie. Persoanele care au probleme cu eliminarea apei din tesuturi, trezindu-se dimineata cu mainile, picioarele ori tenul umflat din cauza retinerii de apa, ar trebui sa ia aceasta planta. Seara si dimineata se bea cate o cana de infuzie combinata de soc, tratamentul fiind recomandat si pentru prevenirea calculozei renale, a nefritei si a insuficientei renale.

- reumatismul - un studiu din anul 1997, publicat in "Journal of Ethnopharmacology", a constatat actiunea antiinflamatoare articulara a florilor de soc. Administrarea acestora in timpul crizelor reumatice reduce durerea, reda treptat mobilitatea articulatiilor, impiedica deteriorarea ireversibila a finelor tesuturi cartilaginoase din interiorul articulatiilor. Florile de soc au, administrate din timp, un excelent efect de prevenire a crizelor reumatice. Se fac tratamente de cate 2 luni, timp in care se ia cate o lingurita de tinctura de flori de soc, de 4 ori pe zi. Pentru reumatism, se poate utiliza şi urmatoarea reteta. Peste o lingura de flori si crengute maruntite de soc se toarna un pahar de apa clocotita. Se lasa la macerat trei ore, dupa care se strecoara. Pentru a avea efectul dorit, trebuie consumat cate o jumatate de pahar, de trei-patru ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.

- durerile de cap - mai ales cele produse de raceala, de expunerea la frig si la vant ori de existenta unor infectii respiratorii (sinuzita, rinita) sunt calmate si chiar eliminate de infuzia fierbinte de flori de soc. Se beau 1-2 cani din aceasta infuzie indulcita cu miere, care trebuie consumata cat de calda se poate suporta. In durerile de cap cronice se bea infuzie combinata de flori de soc, cate 2 cani pe zi.

- sinuzita, rinita - conform studiilor efectuate in clinici germane pe pacienti, florile de soc sunt un excelent antiinflamator in afectiunile cailor respiratorii superioare. In cazurile acute se foloseste infuzia fierbinte de soc (cate 3 cani pe zi), care are un efect drenor puternic. In sinuzita si rinita cronicizate se foloseste infuzia combinata, din care se bea cate un litru pe zi. Efectele cele mai bune se obtin prin combinarea in proportii egale, in infuzie, a florilor de soc, cu radacina de primula, cunoscuta si sub numele de ciubotica-cucului (Primula officinalis). Mai multe studii ale remediilor pe baza de flori de soc si de radacina de primula au aratat ca acestea imbunatatesc drenajul, decongestioneaza caile nazale si diminueaza inflamatia membranelor mucoaselor.

- boli renale, cistite, infecţii renale

- diabet

- bronsita - Comisia Europeana de Farmacognozie considera - in lumina studiilor existente - ca florile de soc au efecte de fluidificare a secretiei bronsice, efecte antiinflamatoare bronsice si expectorante, comparabile cu cele ale unor medicamente de sinteza, recomandand ca atare folosirea socului in bolile respiratorii. Florile de soc se administreaza sub forma de pulbere, din care se ia cate o lingurita de 4 ori pe zi. Efectele sunt amplificate, daca sunt combinate cu radacina de primula (Primula officinalis) si radacina de brusture (Arctium lappa).

- constipatie

- abcese dentare

- arsuri

- contuzii

- hemoroizi

- tuse

- obezitate


PREPARAREA FLORILOR DE SOC
Florile proaspete se folosesc imediat după recoltare, la prepararea socatei sau a siropului de soc. Nu le lăsaţi să aştepte mai mult de 16-24 de ore în cameră sau doar câteva ore afară, fiindcă se încing şi mor.
Pentru ceai, pentru prepararea tincturilor şi pentru cataplasme avem nevoie de flori uscate. Uscarea se face la soare, într-un singur strat, cu florile orientate în sus. După uscare, ele trebuie să aibă o culoare alb-crem, fără pete închise. Dintr-un kilogram de plantă proaspăt culeasă rămân doar 150-200 de grame de plantă uscată.

Socata din flori de soc
Mod de preparare: Florile proaspete de la 6-12 inflorescenţe, separate de codiţe, se pun într-un borcan de sticlă. Se adaugă 4,5 litri de apă. Se pune o lămâie întreagă, cu coajă, tăiată în felii subţiri. Se adaugă 600-800 ml de miere de albine. Se lasă acest amestec la macerat timp de două zile, apoi timp de încă două zile se amestecă de trei ori pe zi cu o lingură de lemn. După această perioadă de patru zile, lichidul se filtrează şi se trage în sticle de un sfert sau de o jumătate de litru, închise la culoare. Sticlele cu socata vor fi bine înfundate şi se vor păstra la rece (la frigider sau în beci).
Mod de administrare: Se iau trei păhărele (30-75 ml) pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă.
Indicaţii terapeutice: Tratamentul cu soc este indicat în combaterea constipaţiei, a retenţiei de apă în ţesuturi, pentru persoanele care au frecvent infecţii urinare sau renale. În cistită şi nefrită, acest preparat favorizează regenerarea ţesutului epitelial, reducând durerile şi usturimea. Socata este indicată în special adulţilor care au nevoie de o stimulare suplimentară a digestiei şi a proceselor de eliminare, precum şi de un tonic general.
Contraindicaţii: În ciuda faimei sale că este slab alcoolizată, socata le este contraindicată copiilor, deoarece ei sunt foarte sensibili la acţiunea alcoolului, care le poate perturba anumite procese de creştere, dezvoltare intelectuală etc. În cazul copiilor se va folosi siropul sau dulceaţa medicinală de soc, care au aceleaşi efecte.


Crenguţe de flori de soc prăjite.
Se face un aluat de clătite, dintr-un ou, două linguri de făină, o jumătate de cană de apă sau lapte, o lingură de zahăr, vanilie, un praf de sare
Se încinge uleiul, cât să se cufunde bine floarea trecută prin compoziţia de clătite şi se prăjesc pălăriuţele ţinându-le în furculiţă, până se rumeneau, cam patru-cinci minute, undindu-le şi rumenindu-le frumos; se transforma în crenguţe trosnitoare. Se pudrează cu zahăr vanilat.

VIN DE FLOARE DE SOC
Minune de vin "pentru femei", dezleaga limbile, potoleşte furiile femeilor neînţelese şi cu multe probleme, dă blândeţe şi înţelegere celor cu copii mulţi, limpezeşte ochii în situaţii grele.
Ingrediente: 6-8 inflorescente proaspete sau uscate, 6 l apa,1 kg zahar, sucul si coaja rasa de la 1 lamaie, 2 linguri zahar tos pentru caramelizat, 100 ml otet din vin.
Preparare: Florile de soc se pun intr-un borcan mare. Peste acestea se toarna apa in care s-a dizolvat complet zaharul. Borcanul, legat la gura cu un prosop curat si acoperit cu o farfurie, se lasa la temperatura camerei timp de 48 de ore, amestecand de 3-4 ori/zi cu o lingura de lemn. Apoi se strecoara lichidul printr-un tifon si se adauga un sirop obtinut din 2 linguri de zahar caramelizat stins cu 3 linguri de apa amestecandu-se pana la omogenizare. La sfarsit se pune otetul. Se toarna in sticle de 1 l astupate cu dopuri de pluta. Se pastreaza la rece.





Siropul şi dulceaţa medicinală din flori de soc
Mod de preparare: Se taie codiţele, apoi se dau florile proaspete de soc prin maşina de tocat. Se pune într-un borcan un strat de miere lichidă gros de un deget, apoi se adaugă un strat subţire de flori tocate, cu sucul nescurs, apoi din nou un strat de miere gros de un deget, un strat de flori tocate şi tot aşa, până la umplerea borcanului. Ultimul strat va fi de miere, ceva mai gros decât celelalte (2-3 degete). Se lasă amestecul la rece (în cămară sau la beci - în nisip) timp de minimum două luni. După trecerea perioadei de două luni, mierea se filtrează prin tifon şi se obţine siropul sau se consumă amestecul nefiltrat, ca o dulceaţă medicinală din flori de soc. Atât siropul cât şi dulceaţa au - cu condiţia să fie preparate corect, un termen de garanţie de doi ani.
Mod de administrare: Siropul - se pun 1-2 linguriţe de sirop într-un pahar cu apă (200 ml), se adaugă eventual puţin suc de lămâie şi se amestecă foarte bine. Se beau 1-3 pahare de sirop pe zi, pe stomacul gol. Se fac cure de câte o săptămână.

Dulceaţa medicinală din flori de soc - se iau două linguriţe pe stomacul gol, de trei ori pe zi, ţinându-se sub limbă preparatul până se dizolvă. După administrare se bea puţină apă, la ultima înghiţitură clătindu-se bine gura.
Indicaţii terapeutice: Siropul şi dulceaţa din flori de soc sunt indicate ca adjuvant în tratamentul guturaiului, al gripei şi virozelor, în general. Se administrează în cure de două-trei săptămâni, pentru combaterea rinitei, a rinitei cronice, a infecţiilor urinare şi pentru calmare în infecţiile renale. Datorită efectului laxativ şi al celui depurativ, sunt indicate pentru tratamentul acneei şi al altor boli de piele.
Contraindicaţii: în afara cazurilor de diabet, nu se cunosc.

Infuzii cu flori de soc
Mod de preparare: Se pun 1-2 linguriţe de soc uscat la o cană (250 ml) de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de un sfert de oră, se adaugă sau nu miere şi se consumă fierbinte. Pentru un gust mai bun şi un efect mai puternic, se adaugă o dată cu socul şi un sfert ori o jumătate de linguriţă de măghiran (Majorana hortensis). Infuzia se poate folosi si pentru bai locale, inhalatii.
Indicaţii terapeutice: În debutul stărilor gripale, în guturai, rinită în faza acută se bea câte o cană de ceai din oră în oră sau chiar din jumătate în jumătate de oră. Ceaiul se bea pe stomacul gol, îndulcit cu miere. Scopul este ca în permanenţă să fie menţinută căldura corpului şi să se producă o eliminare puternică a toxinelor prin transpiraţie. O zi în care bem asemenea ceaiuri, fără a mânca nimic, evitând să facem eforturi, să ieşim prin curent ori în frig, duce la o vindecare rapidă şi ne scuteşte de neplăcerile gripei, ale guturaiului sau ale complicaţiilor lor. Acelaşi tratament este valabil şi în bronşită, tuse, infecţii respiratorii în general.
Această infuzie este indicată pentru combaterea alergiei, a acneei şi a bolilor de piele, fiind un depurativ puternic şi cu acţiune rapidă. În tratamentul obezităţii şi al celulitei, acest ceai este un ajutor preţios, permiţându-ne să eliminăm mai rapid ţesutul adipos în exces, efectele sale conjugându-se excelent cu cele ale celorlalte terapii (dietă, masaj, exerciţii fizice).
Contraindicaţii: nu se cunosc.


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX


FRUCTELE DE SOC
Fructele negre ale socului au o putere vindecatoare cu totul deosebita. In urma cu cateva sute de ani, cand campiile si dealurile noastre erau acoperite de codri adanci si neumblati, aceste fructe erau la mare cinste, fiind un leac pentru bolile cele mai indaratnice: de la incuierea pântecelor si pana la bube rele sau otravire. Apoi, treptat, traditia s-a pierdut, iar taina lor a mai ramas cunoscuta doar catorva vindecatori populari. Oamenii nu au mai avut incredere in aceste bobite cu gust nu foarte placut, ba chiar a aparut credinta ca sunt otravitoare.
Fructele sale, destul de putin cunoscute pana de curand in terapie, sunt un elixir de sanatate extrem de puternic.

ACŢIUNI ALE FRUCTELOR DE SOC:
- fructele de soc imature sunt fara doar si poate unul din cele mai puternice dezintoxicante cunoscute in fitoterapie
- mobilizeaza toxinele din corp si favorizeaza eliminarea lor prin transpiratie, urina si fecale
- favorizează restabillirea echilibrului natural al organismului si pregateşte terenul pentru remediile specifice afectiunii tratate
- antifebril,
- antiseptic intestinal (actioneaza in special asupra florei de putrefactie),
- depurativ foarte puternic,
- diuretic foarte puternic,
- laxativ (in doze mici),
- hipotensiv mediu-slab,
- purgativ puternic (in doze medii-mari),
- stimuleaza refacerea epiteliului renal
- bolile de piele,
- tulburarile de asimilatie si cele endocrine,
- cancer
- boli psihice.




PREPARAREA FRUCTELOR DE SOC
Sucul de fructe de soc
Se culeg fructe de soc ajunse la maturitate, care trebuie sa fie negre la culoare (nu rosietice, rosii-violacee ori verzi, deoarece sunt purgative drastice) si dulci la gust. In maximum 24 de ore de la recoltare, se spala foarte bine, se zdrobesc cu o furculita pana devin ca o pasta, care apoi se pune intr-un tifon curat si se stoarce cu mâna. Se va obtine un suc inchis la culoare si avand un miros care aduce aminte de afine, cu efecte terapeutice exceptionale (restul de fruct care ramane dupa stoarcere poate fi folosit la dulceata ori gem).
Sucul de fructe de soc se administreaza cu un sfert de ora inainte de masa, pe stomacul gol - 5 linguri la adulti si 3 lingurite la copii. Este un leac foarte util in curele de vara de dezintoxicare.



Tinctura de fructe de soc
Se culeg fructele de soc care nu au ajuns complet la maturitate, care au o culoare rosie spre violet, din care se prepara un suc, dupa aceeasi metoda descrisa mai sus. Acest suc va fi combinat apoi in proportia l :1 cu alcool - un pahar de suc este amestecat cu un pahar de alcool alimentar de 900 - dupa care se pune in sticle mici, inchise la culoare. Acest preparat are o actiune de dezintoxicare extrem de puternica, asa cum arata studiile stiintifice. Se administreaza la inceput o singura lingura pe zi, la ora 18:00, iar daca organismul permite, se creste doza pana la 4 linguri pe zi, luate in doza unica, la ora amintita. Preparatul se dilueaza intr-o jumatate de cana de apa si se bea pe stomacul gol. Doza se mareste in functie de reactia tranzitului intestinal: daca acesta devine foarte intens inca de la prima lingura, atunci doza nu se mareste; in caz contrar, se poate ajunge si la 4 linguri pe zi.

Fructele de soc uscate
Ciorchinii cu fructe ajunse la maturitate (adica foarte inchise la culoare, moi si dulci la gust) se pun la uscat la soare, cu fructele orientate in sus, asa incat sa piarda cat mai multa apa dintr-o data, sub actiunea razelor solare. Dupa uscare, fructele se scutura de pe ciorchine si se pun in pungi de hartie, care se pastreaza in locuri uscate. Prin macinarea cu rasnita electrica de cafea, din fructele de soc uscate se obtine o pudra cu proprietati tamaduitoare, foarte mult asemanatoare cu cele ale afinului.

RECOMANDĂRI TERAPEUTICE ALE FRUCTELOR DE SOC
- Obezitate, ingrasare - Un rol exceptional are tinctura de fructe de soc in curele de slabire, unde produce scaderea in greutate prin mai multe mecanisme: prin despovararea colonului de materii reziduale (ceea ce intre altele reglaza asimilatia), prin extragerea apei din tesuturi si eliminarea sa prin fecale si urina, prin dezintoxicarea extrem de ampla a organismului, care face sa se regleze spontan apetitul alimentar, procesele hormonale si chiar activitatea psiho-emotionala. Se face o cura de lunga durata cu tinctura de fructe de soc. In prima zi se ia l lingurita, la ora 18:00; a doua zi se iau 2 lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate odata. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Dozele progresive se iau pentru a nu crea un soc tranzitului intestinal, care va fi foarte mult accelerat, la fel ca si diureza si procesele de eliminare in ansamblu. Daca pe masura ce se creste doza apare o diaree puternica, se iau in completare 2-3 lingurite pe zi de pulbere de scoarta de stejar sau de iarba de coada-racului, iar daca diareea persista, atunci se intrerupe tratamentul. In cura de slabire tinctura de fructe de soc va fi asociata cu o alimentatie din care se exclud complet carnea si prajelile, si pe cat posibil produsele cu aditivi alimentari, zahar si margarina. Sunt indicate in mod special cerealele integrale, ca atare sau sub forma de fulgi, fructele si legumele proaspete consumate ca atare, sub forma de salata sau suc. Contraindicatii: preparatul este contraindicat in diaree acuta sau cronica, colita de fermentatie !

- Acnee, eczema alergica - se ia l lingurita de tinctura de fructe de soc in jumatate de pahar cu apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face minimum 3 luni, pentru ca procesele de dezintoxicare sa fie complete. Pe parcursul tratamentului se elimina din alimentatie carnea, zaharul si produsele cu aditivi alimentari, care au un rol extrem de nefast in aceasta categorie de afectiuni.

- Psoriazis, boli de piele grave - se face o cura de 30 de zile cu tinctura de boabe de soc, administrata in doze progresive, de la l la 7 lingurite zilnic, ca in cazul obezitatii. Este un tratament drastic, care va accelera foarte mult procesele de dezintoxicare, favorizand vindecarea acestor boli.

- Reumatismul, guta - se face un tratament de lunga durata cu tinctura de fructe de soc. O lingurita diluata in jumatate de pahar de apa se ia de 3 ori pe zi, inainte de masa. Tratamentul dureaza minimum 60 de zile si se incepe in ultimele saptamani de vara, pentru ca efectele maxime sa fie in lunile octombrie-noiembrie, cand aceste afectiuni au de obicei manifestari acute. Cele mai puternice efecte s-au inregistrat in reumatismul cronic degenerativ.

- Constipatie cronica si acuta (inclusiv formele rezistente la tratamentele clasice): se iau 1-3 linguri de preparat diluate intr-o cana de apa, pe stomacul gol, la ora 18. Fructele de soc imature, preparate sub forma de tinctura, sunt unul dintre cele mai nenocive si mai puternice purgative si dezintoxicante din flora noastra.

- Alergie (indiferent de tipul de alergen): se ia 1 lingurita de tinctura de fructe de soc in jumatate de pahar de apa, de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul se face minim 3 luni, pentru ca procesele de dezintoxicare sa fie cat mai complete. Pe parcursul tratamentului se elimina din alimentatie carnea, zaharul si produsele cu aditivi alimentari, care au un rol extrem de nefast in aceasta afectiune

- Intoxicatii diverse - se ia o doza de soc de 2-3 linguri de tinctura de fructe de soc diluata intr-o cana de apa, iar a doua zi se incepe un tratament constand in 3 linguri de preparat luate zilnic, in otraviri si intoxicatii grave, pana la ajungerea intr-o unitate medicala specializata, se provoaca purgatie prin administrarea aceleiasi doze de soc, de 2-3 linguri. Tratamentul este contraindicat in toxiinfectiile alimentare cu manifestari diareice, precum si persoanelor cu diaree cronica.

- Tulburari hormonale diverse - cura de lunga durata cu tinctura de fructe de soc are efecte exceptionale mai ales in cazul afectiunilor endocrine care apar corelat cu tratamentul medicamentos abuziv. Se ia 1/2 -1 lingura de tinctura diluata in jumatate de pahar cu apa dimineata, pe nemancate si aceeasi doza seara. In cazul chistului ovarian si al ovarelor polichistice, fibromului uterin si mastozei, in special atunci cand acestea sunt asociate cu constipatia, acest tratament are o eficienta exceptionala, mai ales daca este asociat cu o cura cu extract de muguri de zmeur (Rubus idaeus) (50 de picaturi, de 3 ori pe zi).

- Cancerul - s-a constatat ca mai mult de 75% din cei care ajung sa sufere de aceasta cumplita maladie se confrunta - fie ca isi dau seama, fie ca nu - cu constipatie cronica, care perturba grav procesele naturale de eliminare a toxinelor, precum si cele de asimilare si de reglaj endocrin. O cura de l luna, in care se iau 3 lingurite de tinctura de fructe de soc pe zi, are un efect de eliminare a toxinelor extrem de benefic atat in tratarea bolii canceroase, cat si pentru prevenirea ei.

- Bolile psihice - din punctul de vedere al medicinii traditionale romanesti, dar si a altor popoare din Germania si pana in India, tulburarile si bolile psihice apar atunci cand efectiv nu mai suntem capabili sa eliminam emotiile negative si tensiunile interioare, care ajung sa se acumuleze si - pur si simplu - sa "explodeze" in noi. Practicantii medicinii psihosomatice moderne, care cauta sa elucideze legaturile dintre sanatatea fizica si cea a mintii, au remarcat la randul lor ca marea majoritate a pacientilor cu probleme psihice sufera de constipatie cronica sau de afectiuni reno-urinare. Mai mult, prin normalizarea proceselor de eliminare a toxinelor fizice s-a constatat ca apare si o ameliorare extrem de evidenta a starii de echilibru interior. Din aceasta perspectiva, este explicabil faptul ca tratamentul cu tinctura de boabe de soc, descris anterior la tratamentul constipatiei, are in anumite cazuri de tulburari psihice efecte de-a dreptul miraculoase.

- Adjuvant in insuficienta reno-urinara: se ia 1 lingurita de 3-4 ori pe zi, diluand tinctura in apa

- Pudra obtinuta din fructe de soc - din care se administreaza cate 3 lingurite pe zi - este excelenta ca mijloc de intretinere a sanatatii. Ea este, de asemenea, recomandata in tulburarile de vedere (inclusiv nocturna), in tulburari de tranzit intestinal, in avitaminoza si convalescenta.

Observatii importante: in general curele de dezintoxicare (inclusiv cele cu tinctura de fructe de soc) sunt de lunga durata, minim 1 luna in afectiunile usoare si minim 3 luni in afectiunile cronicizate sau mai grave.



PRECAUŢII ÎN UTILIZAREA SOCULUI:
FLORILE PROASPETE IN CONTACT CU PIELEA PRODUC IRITATII
Fructele verzi sunt contraindicate deoarece sunt toxice.
Nu supradozati preparatele din soc.
Fructele sunt foarte puternice, fiind mai degraba medicament decat aliment.
Si, ca orice medicament supradozat, ingerat in cantitati mari - peste 200 g -, aceste fructe pot crea probleme.
Simptomele intoxicatiei sunt: voma, arsuri la stomac, iritarea gatului, dificultati in respiratie, convulsii.
Tratamentul cu fructe de soc este contraindicat persoanelor cu diaree cronica sau acuta.
Desi este unul dintre purgativele cel mai usor de tolerat (este mult mai putin iritativ decat crusinul), fructele de soc pot produce iritatii persoanelor cu colon sensibil.

Niciun comentariu: