miercuri, 14 februarie 2007

Spânz - HELLEBORUS PURPURASCENS

SPANZ (+)
HELLEBORUS PURPURASCENS W. ET K.
PLANTA TOXICA

Familia RANUNCULACEAE

Denumiri populare - barba lupului, poranici, iarba nebunilor, bojotel, cucurig.

Îl găsim la marginea padurilor de fag, brad sau molid, in zonele de deal si de munte, in lunile martie - inceputul lui aprilie. Are o floare mare, gri-rosiatica la exterior si verzuie in interior. Alaturi de podbal, este printre primele flori care apar in noul an dupa ghioceii si brândusele de primavara. Frunza sa este mare, foarte adanc crestata, inconfundabila. Radacina este puternica, formata din mai multe "fire" bine ancorate in pamant. Tulpina este inalta de 20-40 cm, rar mai mult. Are putine frunze . Dupa perioada de inflorire (martie-aprilie), planta ramane doar cu 2-3 frunze . Adesea cresc in asociatii de 4-5, de unde si un aspect de tufa. Anumite varietati ale spanzului au dimensiuni impresionante. Uneori florile sunt complet verzui, alteori bat spre negru sau violaceu (mai ales in Transilvania).
CEL MAI BUN SPÂNZ ESTE CEL DE MUNTE


ISTORIC
In popor, aceasta planta a fost utilizata din vechime de catre acei cativa vraci sau vindecatori ai satelor, care cunosteau cu precizie virtutile sale terapeutice si chiar magice.
Spanzul, in special radacina, era utilizat (in multe zone se foloseste si azi) intern, pentru tratamentul bolilor de inima, al amenoreei (absenta ciclului menstrual) si al herniei. Tinctura din radacina de spanz era folosita in tratamentul paraliziilor si a altor boli ale sistemului nervos. Extern, era folosit pentru tratarea reumatismului, a sciaticii si a migrenelor. In caz de infectie, frunzele sau radacina, aplicate pe piele sub forma de cataplasma, grabeau vindecarea si alinau durerea.
La animale, erau trecute fire de spanz prin ureche sau prin boabele de cereale pe care le consumau, pentru a fi vindecate de guturai, pesta (ciuma) etc.
Celebrul medic, chimist si alchimist Paracelsus facea din frunzele acestei plante asa-numitul elixir de viata lunga, care se pare ca a dat rezultate, din moment ce faima sa a ajuns prin veacuri pana la noi.
Spanzul este si o planta magica. Ceva din magia acestei plante a fost remarcat si de cei care au lucrat cu ea de-a lungul timpului si au observat ca doze foarte mici de spanz aveau efecte neobisnuit de puternice. In popor se vorbeste de o putere ascunsa a spanzului. In popor exista credinta ca plante ca matraguna, cucuta sau spanzul se pot "razbuna" pe cel care le foloseste in scopuri malefice sau care le culege atunci cand este tulburat de ganduri necurate. Iata de ce culegerea acestei plante era facuta in vechime doar de cei ce postisera si se rugasera inainte, pentru a beneficia de puterea ei vindecatoare. Nu este recomandata culegerea acestei plante pe luna plina (cu jumatate de zi inainte si dupa momentul de luna plina), deoarece puterea magica a spanzului ar fi greu de controlat in aceasta perioada de catre vindecator.

Compoziţie: alcaloizii heleborină şi korelborină, cu efect asupra reglajelor inimii

Utilizarea internă a spânzului
- tumori de toate felurile,
- boli de inima,
- absenta ciclului menstrual,
- hernie
- boli de plamani,
- tratamentul paraliziilor si a altor boli ale sistemului nervos etc.

Utilizarea externă a spânzului – unguentul şi gelul Boicil conţin extract total purificat de helleborus
- pentru tratarea reumatismului
- sciatică
- afecţiuni circulatorii
- migrene



Cura cu spânz - se face sub supravegherea si la indicatia medicului
Planta este toxica. De aceea se ia maxim 1 g de planta pe zi.
Se fac cure de 20 zile cu spanz. Doza de spanz variaza astfel:
- in primele 3 zile se iau 0,20 grame pe zi
- in urmatoarele 3 zile se iau 0,40 grame pe zi
- in urmatoarele 3 zile se iau 0,60 grame pe zi
- in urmatoarele 3 zile se iau 0,80 grame pe zi
- inca 8 zile se ia 1 gram pe zi, dupa care se face pauza 1-2 saptamani si apoi se reia cura.
Cu fiecare doza de spanz (Helleborus purpurascens) se ia si jumatate de lingurita de pulbere de lemnul Domnului (Arthemisia abrotanum) care are efecte antitoxice si protectoare hepatice, atenuînd efectele toxice ale spânzului
Este indicata in toate formele de cancer.



PRECAUŢII ÎN UTILIZAREA SPÂNZULUI

DOZA MAXIMA ADMISA : 0,2-1 G PULBERE DE RIZOMI DE 3 ORI PE ZI SI DE TINCTURA 10% DIN ACEEASI PARTE A PLANTEI, DE 1-10 PICATURI DE 3 ORI PE ZI.

SUPRADOZAREA PROVOACA INTOXICATII MANIFESTATE PRIN DILATAREA PUPILEI, SALIVATIE ABUNDENTĂ, VOMA, GREAŢĂ, VĂRĂSĂTURI REPETATE, TULBURARI CARDIACE, SOMNOLENTA, DIFICULTATE LA ÎNGHIŢIRE, COLICI ABDOMINALE, DURERI ABDOMINALE, DIAREE, AMETELI, SUGHIT, TREMURATURI, CONVULSII, SENZAŢIE DE GREUTATE EXAGERATĂ A CAPULUI – ADINAMIE, IAR IN CAZURI EXTREME POATE SURVENI MOARTEA.
Primul ajutor consta in realizarea cat mai urgenta a spalaturilor stomacale.
SE INTERVINE CU VOMITIVE, PURGATIVE, COAGULANTE, DIURETICE, DIAFORETICE, PROPOLIS, CARBUNE ACTIV SI STIMULENTE RESPIRATORII SI CARDIACE







Reteta pentru copii
Doza pentru copii: 0,1 - 0,15 g/zi
Prepararea ceaiului din spanz: Un litru de ceai se obtine astfel: - In 1250 ml de apa clocotita se pun 0,4 - 1 g de radacina de spanz, se fierbe 7-10 minute, se strecoara prin tifon.
Administrarea: Ceaiul se tine la rece:
- In prima zi, 1 lingurita de trei ori pe zi inainte de masa cu 30 minute
- A doua zi, se iau cate 2 lingurite de ceai de spanz, de trei ori pe zi.
- Se mareste progresiv doza cu cate 3 lingurite pe zi, asa incat in a douazecea zi se iau 20 lingurite de ceai de trei ori pe zi, dupa care se opreste tratamentul, se face o pauza de o saptamana si in funcţie de gravitatea bolii se reia tratamentul. Dozele se mai pot administra si in funcţie de greutate



Reteta pentru adulti
Doza pentru adulti: 0,15 - 1 g/zi
Prepararea ceaiului din spanz: Un litru de ceai se obtine astfel: - In 1250 ml de apa clocotita se pun 1 - 7 g de radacina de spanz, se lasa sa fiarba 7-10 minute, se filtreaza prin tifon.
Administrarea: Ceaiul se tine la rece:
- In prima zi, se ia cate 1 lingurita de trei ori pe zi inainte de masa cu 30 minute.
- A doua zi, se iau cate 2 lingurite de ceai de spanz, de trei ori pe zi.
- Se mareste progresiv doza cu cate 3 lingurite pe zi, asa incat in a douazecea zi se iau 20 lingurite de ceai de trei ori pe zi. Se face pauza 7 zile si se reia tratamentul in funcţie de gravitatea bolii.
Doza se poate stabili si in funcţie de greutatea bolnavului.
Pe toata perioada de tratament se va lua argila de la Centrele Plafar, câte 2-3 linguritze pe zi.
Tratamentul cu spanz sa fie facut sub supravegherea terapeutului.


Tinctura de spanz 20%
Se face numai cu alcool de 98% si fiind vorba de concentrate puternice se va lua cu picatura, in asa fel incat in a XX-a zi sa se ajunga la cel mult 1ml de tinctura (aceasta fiind cam 50-60 de picaturi aproximativ) imparţit de 3 ori pe zi.
Deci 60 de picaturi imparţit în 3 reprize : 20 picaturi dimineatza, 20 picaturi la pranz si 20 picaturi seara. Dar si aceasta se fixeaza in funcţie de varsta, greutatea si gravitatea bolii.


Un amestec foarte puternic impotriva tumorilor se face intre SPANZ si MARUL LUPULUI


La persoanele care fac radio- si cobaltoterapie tratamentul dureaza mai mult.

Semnul ca tratamentul cu spanz este eficace apare cand - la cateva momente dupa ingerarea ceaiului - locul bolnav se incalzeste.

Persoanele care fac tratament cu spanz trebuie sa elimine carnea de porc, sa manance (putin si rar) doar carne de pasare ori vita si sa se bazeze pe cruditati sau macerate la rece din fructe si legume.