luni, 17 decembrie 2007

SMILE WITH ME 12

Copiii până la 12 ani pot citi acest material numai cu acordul părinţilor!

Scufiţa Roşie - Analiză literară


Date: Scufiţa Roşie este fetiţa cuminte.

Analiză: Din start ne dăm seama că este vorba despre o minoră de care copiii, în răutatea lor, şi-au bătut joc cu această poreclă, probabil din cauza unei căciuliţe roşii croşetate de mămica ei, pe care fetiţa o poartă des din cauza unei sensibilităţi fizice la frig în regiunea craniului.
Aşadar, avem de-a face cu o bolnavă marginalizată şi descurajată de societatea din jurul ei.

Date: Scufiţa merge zi de zi cu coşuleţul cu mâncare la bunicuţa care locuieşte în pădure.

Analiză: Nici o bunică normală nu locuieşte în pădure. Singura explicaţie este că această bunică a primit în urma retrocedărilor câteva hectare de teren împădurit. Este ştiut că ţăranii nu se gândesc mult ca să prade pădurea de lemne, mai ales înainte de venirea iernii. Aşadar această bunică este o scorpie zgârcită care şi-a făcut casă în pădure (oare nu tot din lemn tăiat fără aprobare de la Ocolul Silvic?) şi stă acolo ca să-şi păzească avutul. Teoria că este vorba de o babă ticăloasă se verifică prin faptul că în loc să plătească un serviciu de livrare la domiciliu a hranei, a silit-o pe nepoata ei (o fiinţă neajutorată şi bolnavă) să facă zilnic naveta din oraş în pădure, fără să-i pese de pericolele la care o expune pe biată fată.

Date: Scufiţa Roşie se întâlneşte cu lupul care o descoase în privinţa drumului ei.

Analiză: Deja intrăm într-o zonă a fanteziei bolnave. Unu la mână că în România lupi mai sunt tare puţini, doi la mână că se feresc de om ca de dracul, iar trei la mână nu vorbesc şi chiar de ar face-o, ar întreba de cel mai apropiat braconier sau cadavru bun de ronţăit. Singura explicaţie este că Scufiţa Roşie s-a uitat atât de mult la Animal Planet încât cunoaşte obiceiurile lupilor şi le poate înţelege scheunăturile.

Date: Lupul o ia înaintea Scufiţei care se opreşte la cules de flori, îşi preface vocea, intră la bunica şi o înghite.

Analiză: Nu mai stăm să analizăm faptul că multe flori prin pădure nu-s, numai în luminiş. Dar trebuie spus că nu e frumos să înveţi copiii că e în regulă ca atunci când ai o treabă de făcut, să te opreşti la cules flori fără să ştii dacă nu-s cumva specii protejate şi în consecinţă, pe cale de dispariţie.
Lupul în schimb pare un personaj menit să fie bătaia de joc a creatorilor de basme. Dacă citim şi "Cei 3 purceluşi" sau "Capra cu 3 iezi" observăm un model bine definit. Lupul este un individ mânat de dorinţa perpetuă de a năvăli în casele oamenilor. Foloseşte toate tertipurile: imită voci şi dacă nu-i iese, vădit frustrat, face casa praf.

Concluzie: Lupul este comis-voiajorul actual. Bunica muşcă momeala şi-i dă drumul. Iată cum este prezentată imaginea unei persoane în vârstă: o senila care nu ştie să facă deosebirea între un urlet de lup şi glasul propriei nepoate. Cu această imagine vor rămâne copiii noştri.

Date:Lupul se îmbracă cu hainele bunicii, se pune în pat unde îl găseşte Scufiţa Roşie. O ademeneşte prin vorbe şirete să se apropie şi o înghite şi pe ea.

Analiză: Aceasta întrece orice ruşine. Să-l dea pe lup drept travestit, ei aceasta încă nu am mai auzit. Ce fel de minte bolnavă poate spune la copii aşa porcării? Iar dialogul purtat cu Scufiţa e plin de aluzii sexuale: toate la lup sunt mari, urechile, labele, dinţii, şi mai ce?! Iar el răspunde invariabil cu minciuni menite să o aducă pe Scufiţa în pat lângă el. De aici deducem: corupere de minori şi perversiuni sexuale!

Date: Apare vânătorul care împuşcă lupul şi le eliberează pe Scufiţa Roşie şi bunica.

Analiză: Ce caută vânătorul în casa bunicii? Doar dacă n-a venit cu gând ascuns. Apoi ce caută la vânătoare de lupi pe proprietate privată? Din două una: sau e un braconier nenorocit sau e un ştab mare de la Bucureşti care plăteşte sume imense doar pentru satisfacerea nevoilor sale sadice. În oricare dintre variante, ar trebui să fie înfierat de creatorul basmului şi nicidecum glorificat pentru fapta sa măreaţă.
Finalul poveştii este sinistru: lupul zbătându-se în ghearele morţii (şi ne mai întrebăm de ce avem copii dereglaţi din toate punctele de vedere) "eliberează" cele două femei. Adică avem oroarea să asistăm la apariţia a două făpturi parţial digerate care se pare că nu au murit ci cu nonşalanţă îşi reiau firul vieţii.

Constatare:Asemenea închipuiri a unei minţi bolnave se servesc zilnic copiilor între 2 şi 7 ani. Nici nu mai vorbesc despre marea oroare a literaturii mondiale: "Albă ca Zăpada" - auzi Albă şi ea trăieşte în pădure cu 7 bărbaţi....

Ginkgo - Ginkgo Biloba

GINKGO
(GINKGO BILOBA L.)


Ginkgo biloba este cel mai vechi arbore de pe Terra.
Este singura planta ce a supravietuit bombei atomice de la Hiroshima.
Originara din China si Japonia, ea este cunoscuta sub denumirea de "fantana tineretii". Arborele traieste pe aceasta planeta inca dinaintea Epocii Glaciare.
Prin tratarea cu C14 s-a determinat vechimea unor frunze fosilizate ale acestui arbore: 250.000.000 de ani.
Parazitii si agentii poluanti din aer nu il afecteaza in nici un fel.
Un arbore de ginkgo a rasarit la mai putin de 30 metri de "punctul zero" in primavara de dupa lansarea bombei atomice la Hiroshima.

Arborele de ginkgo biloba (familia Ginkgoaceae) este un arbore înalt de pânã la 30 metri cu frunze creponate in forma de evantai mignon.
Acest frumos arbust, cunoscut şi sub numele de arborele Maidenhair, are o duratã de viaţã foarte lungã şi este des întâlnit ca arbore de stradã în zonele urbane, deoarece este foarte rezistent la insecte, infecţii bacteriene şi virale şi la poluare.
Arborii de Ginkgo sunt cultivaţi ca plante medicinale în China, Coreea, Franţa, Germania şi USA. În Iaşi România se găsesc 2 copaci de Ginkgo Biloba în Grădina Botanică din Copou.



Frunzele arborilor tineri de Ginkgo au in compozitie - 22-27% glicozide - bioflavone heterozidice ale cvercetinei, campferolului, izoramnetinei - au o activitate antioxidantã şi inhibã agregarea trombocitelor - terpen trilactone (ginkgolide A, B, C, bilobalide) - antagonişti puternici ai factorului de activare a trombocitelor; actioneaza in primul rând ca angioactivator la nivelul circulatiei centrale si periferice, avand efect vasodilatator si trofic vascular.
Are efecte profilactice si curative deosebite prin efectul antioxidant, de combatere a radicalilor liberi ai oxigenului, fiind inhibitor al peroxidarii lipidelor.
De asemenea, este antiagregant plachetar prin inhibitia factorului agregant plachetar (PAF). Ginkgolidele îmbunãtãţesc circulaţia şi inhibã acţiunea acestuia.
Bilobalidele, la nivel cerebral, actioneaza benefic asupra activitatii neuronale, impiedica fenomenele de senescenta si degradare a functiilor intelectuale, fiind cel mai cunoscut fitogeriatric. - sub 5 ppm acizi gingkolici (substanţe alergene)


Indicatii :
- flavonele din compoziţia frunzelor au un puternic antioxidant natural, împiedică procesul de îmbătrânire
- efecte generale neuroprotectoare prin prevenirea efectelor radicalilor liberi asupra celulelor cerebrale
- util în cazuri de activitate cerebralã redusã sau "insuficienţã cerebralã" având ca efecte afectarea memoriei recente, confuzia, tinitus timpuriu, modificarea comportamentului social, lipsa de iniţiativã, tulburãri afective şi somatice
- efect pozitiv asupra memoriei pe termen scurt şi asupra vitezei de procesare a informaţiilor
- stimuleazã circulaţia perifericã la nivelul membrelor superioare şi inferioare prin efecte de vasodilataţie; îmbunãtãţeşte distanţa pe care se poate merge fãrã a acuza dureri la mers în urma dereglãrilor vasculare periferice, cum ar fi claudicaţia intermitentã.
- Oferã protecţie împotriva rãului de altitudine şi îmbunãtãţeşte microcirculaţia la extremitãţi în timpul expunerii la frig
- Mãreşte fluxul sanguin ocular, acuitatea vizualã şi ajutã la pãstrarea sãnãtãţii maculei, retinei şi cristalinului
- Funcţioneazã ca agent protector împotriva radicalilor liberi la nivelul retinei
- Inhibã factorul de activare a trombocitelor, ceea ce reduce tendinţa de coagulare a sângelui (poate ajuta la refacerea pe termen lung dupã un accident ischemic cerebral).
- cresterea performantelor intelectuale in stari de suprasolicitare
- migrene, stari de oboseala cronica, stari depresive si anxioase
- tulburari ale circulatiei venoase : tromboze, trombofeblite, sindromul de "picioare grele"
- favorizeaza circulatia, tulburari de concentrare, de memorie, stari depresive, vertij, cefalee, zgomote auriculare – în sechele AVC (accidente vascularo-cerebrale, traumatisme craniene) – în arterite obliterante – în sindrom Raynaud El actioneaza largind vasele de sange care duc spre creier, inima si extremitati si are rol de protejare impotriva radicalilor liberi care pot provoca degradari la nivelul tesuturilor Arhivele medicale chineze care dateaza din anul 2800 i.e.n. atesta folosirea extractului de gimkgo biloba in tratarea multor probleme legate de varsta, inclusiv probleme circulatorii, pierderea memoriei si deteriorarea mintala. Extractul de ginkgo biloba, dozat corect, poate preveni scleroza arteriala, maladia Alzeimer
- demenţă - Exista probe ca ginkgo incetineste avansarea starilor de dementa. La bolnavi cu un stadiu mediu sau sever al bolii Alzheimer, s-a constatat o stagnare a bolii in urma administrarii de 120 miligrame de ginkgo pe zi. Contine antioxidanti, care protejeaza arterele si celulele, si pare ca previne aparitia cheagurilor de sange. Ginkgo face ca vasele de sange sa se dilate, de aceea planta a fost studi¬ata pentru tratarea claudicatiei intermitente, o stare caracteri¬zata de durere si oboseala in picioare din cauza lipsei fluxului sangvin.
Unii psihiatrii recomanda ginkgo pacientilor femei si bar¬bati care sufera de pierdere a apetitului sexual si a potentei, aparute ca efecte secundare anumitor antidepresive.
- impiedica agregarea placutelor sanguine si, prin aceasta, mentine sangele fluid - impiedica depozitarea lipidelor pe peretii vaselor, impiedicand astfel obturarea vaselor de acele depozite ateromatoase
- favorizeaza utilizarea cat mai judicioasa a oxigenului in celulele creierului astfel incat, chiar cand aportul de oxigen este mai redus, neuronii fac fata cu succes Ginkgo biloba nu poate preveni un accident vascular cerebral. Ginkgo impiedica formarea placilor de aterom, dar nu poate dizolva depunerile deja existente si nu este un inlocuitor pentru un stil sanatos de viata.
- cresterea performntelor intelectuale in stari de suprasolicitare
- migrene, stari de oboseala cronica, stari depresive si anxioase
- tulburari ale circulatiei venoase : tromboze, trombofeblite, sindromul de "picioare grele"
- favorizeaza circulatia, tulburari de concentrare, stari depresive, vertij, cefalee, zgomote auriculare
- impiedica agregarea placutelor sanguine si, prin aceasta, mentine sangele fluid
- impiedica depozitarea lipidelor pe peretii vaselor, impiedicand astfel obturarea vaselor de acele depozite ateromatoase
- favorizeaza utilizarea cat mai judicioasa a oxigenului in celulele creierului astfel incat, chiar cand aportul de oxigen este mai redus, neuronii fac fata cu succes
- Ginkgo biloba nu poate preveni un accident vascular cerebral.
- Ginkgo impiedica formarea placilor de aterom, dar nu poate dizolva depunerile deja existente si nu este un inlocuitor pentru un stil sanatos de viata.
Se poate utiliza cu succes in bolile renale si hepatice, bolile inflamatorii, impotenta, tulburari de auz, tulburari de evdere, ameteli, accelereaza cicatrizarea ranilor, este util in tratamentul tromboflebitelor, hemoroizilor.






TINCTURA DE GINKGO BILOBA este un extract hidroalcoolic din frunze de Ginkgo biloba.
Compoziţie: un complex de flavone heterozidice ale cvercetinei, campferolului, izoramnetinei, terpene lactonice (ginkgolide A, B, C, bilobalide), datorita caruia actioneaza in primul rand ca angioactivator la nivelul circulatiei centrale si periferice, avand efect vasodilatator si trofic vascular.Are efecte profilactice si curative deosebite prin efectul antioxidant, de combatere a radicalilor liberi ai oxigenului, fiind inhibitor al peroxidarii lipidelor. De asemenea, este antiagregant plachetar prin inhibitia factorului agregant plachetar (PAF).
La nivel cerebral actioneaza benefic asupra activitatii neuronale, impiedica fenomenele de senescenta si degradare a functiilor intelectuale, fiind cel mai cunoscut fitogeriatric.

Indicatii :
- cresterea performntelor intelectuale in stari de suprasolicitare
- migrene, stari de oboseala cronica, stari depresive si anxioase
- tulburari ale circulatiei venoase : tromboze, trombofeblite, sindromul de "picioare grele"
Ginko biloba are o puternica actiune antioxidanta,ajuta la reducerea numarului de radicali liberi din organism,care dauneaza tesuturilor.Imbunatateste aportul de singe spre tesuturi,asigurind cantitatea de substante nutritive necesara unei functionari normale a organismului.Ajuta la combaterea surditatii de origine vasculara si a acufenelor(zgomote in urechi).De asemenea,este energizant,stimuleaza activitatea cerebrala,memoria si puterea de concentrare.Ultimele cercetari efectuate asupra acestei plante o recomanda si in cazul migrenelor.
Extractul de ginkgo s-a dovedit a fi un inhibitor de imbatranire eficace. El actioneaza largind vasele de sange care duc spre creier, inima si extremitati si are rol de protejare impotriva radicalilor liberi care pot provoca degradari la nivelul tesuturilor
Arhivele medicale chineze care dateaza din anul 2800 i.e.n. atesta folosirea extractului de gimkgo biloba in tratarea multor probleme legate de varsta, inclusiv probleme circulatorii, pierderea memoriei si deteriorarea mintala.
Poate preveni scleroza arteriala, maladia Alzeimer



Extractul de ginkgo are urmatoarele actiuni farmacologice :
- favorizeaza circulatia, tulburari de concentrare, stari depresive, vertij, cefalee, zgomote auriculare
- impiedica agregarea placutelor sanguine si, prin aceasta, mentine sangele fluid
- impiedica depozitarea lipidelor pe peretii vaselor, impiedicand astfel obturarea vaselor de acele depozite ateromatoase
- favorizeaza utilizarea cat mai judicioasa a oxigenului in celulele creierului astfel incat, chiar cand aportul de oxigen este mai redus, neuronii fac fata cu succes

Ginkgo biloba nu poate preveni un accident vascular cerebral.
Ginkgo impiedica formarea placilor de aterom, dar nu poate dizolva depunerile deja existente si nu este un inlocuitor pentru un stil sanatos de viata.

Mod de administrare : 2 ml de 2 ori pe zi, in putina apa inaintea meselor, dimineata si la pranz.








ATENTIE !!!
Nu se administreaza seara dupa orele 18,00 deoarece provoaca intensificarea activitatii cerebrale care duce la insomnie.
Reactii adverse : pot sa apara rar dereglari ale tranzitului intestinal sau reactii alergice la nivelul pielii.
Nu este recomandat copiilor.
Daca luati medicamente anticoagulante, precum aspirina sau varfarina, aceasta planta poate produce sangerari interne.
Nu este recomandat copiilor.

MAGIC NUMBERS 12

Una din întrecerile de la ultimul turnir ţinut la curtea lui Negru Împărat a fost descrisă de cronicarul curţii în felul următor:

Cavalerul Negru şi Cavalerul Roşu s-au aşezat pe poziţiile de plecare, aflate pe cele două laturi opuse ale arenei.
Când prinţesa a aruncat năframa, plecaţi ca săgeata din arc, în acelaşi moment, cavalerii şi-au lansat armăsarii, şarjând unul spre celălalt.
Deşi foarte puternic, armăsarul Cavalerului Roşu este ceva mai lent, aşa că cei doi nobili luptători nu s-au întâlnit exact la mijloc, ci la 60 m de cel mai apropiat capăt al arenei.
Dibăcia ambilor cavaleri a fost fără seamăn, ei reuşind să evite lancea adversarului; aşa că atât Cavalerul Negru cât şi Cavalerul Roşu au continuat cavalcada până la capătul arenei.
La fel de înverşunaţi şi neobosiţi, cavalerii s-au întors şi au reluat atacul.
Timpul luat de întoarcerea cailor nu a făcut de ruşine pe nici unul din cavaleri.
La al doilea asalt, rivalii s-au întâlnit la 50 m de cel mai apropiat capăt al arenei şi Cavalerul Roşu a câştigat laurii victoriei aruncându-l din şa pe Cavalerul Negru.
Onoarea şi dibăcia sa fără seamăn vor rămâne scrise în filele acestor cronici, ca mărturie peste veacuri.
Întrebare: Cât de lungă era arena unde a avut loc turnirul ?
Se consideră că vitezele de deplasare ale celor doi cavaleri sunt constante, iar timpul de întoarcere de la capetele arenei este neglijabil.





SOLUŢIA PROBLEMEI

v = d/t => t = d/v.
Timpii (de la plecare până la prima întâlnire) sunt egali şi se poate scrie:
D1r/Vr = D1n/Vn
dar cum D1r = 60 şi D1n = L - 60
=> 60/Vr = (L-60)/Vn <=> Vr/Vn = 60/(L-60) (1)

Pentru partea a doua a traseului avem aceeaşi egalitate a timpilor, iar distanţele parcurse sunt :
D2r = D1n + 50 = L – 60 + 50 = L - 10
D2n = D1r + L - 50 = 60 + L - 50 = L + 10
Înlocuind în formula timpului, avem
(L - 10)/Vr = (L + 10)/Vn <=> Vr /Vn = (L - 10)/(L + 10) (2)

Din (1) şi (2) => 60/(L - 60) = (L - 10)/(L + 10) <=> L(L - 130) = 0 => L = 130