joi, 3 ianuarie 2008

Cancer la ficat, la vezica biliara (ciroza hepatica), tumora hepatica

Cancer la ficat, la vezica biliara (ciroza hepatica), tumora hepatica


CANCERUL HEPATIC PRIMITIV

Frecventa cancerului hepatic este din ce in ce mai mare in ultimii ani. Varsta la care apare cel mai des este 45 - 55 de ani. Sexul masculin predomina.

Etiopatogenie: etiologia este necunoscuta, ca si a cancerului in general. Diferite cercetari statistice si experimentale si fapte de observatie au facut sa se vorbeasca de factori favorizanti (cancerigeni si cocancerigeni) in aparitia cancerului hepatic: litiaza biliara, unele substante chimice, paraziti, carente nutritive, tulburari endocrine, ciroza postnecrotica.
Anatomie patologica: macroscopic, cancerul hepatic poate imbraca trei aspecte:
Cancerul masiv, cu ficat foarte mare, rotunjit si dur. Poate prinde ficatul in totalitate sau numai lobul drept. Este o forma mai rara.
Cancerul nodular, in care ficatul este presarat cu nodozitati de marimi diferite, cu depresiuni centrale (datorite necrozei din centrul nodulului). Seamana cu cancerul secundar metastatic.
Adenocancerul cu ciroza, in care peste cancer se suprapune o ciroza sau peste ciroza se suprapune un cancer, sau apar concomitent. Ficatul prezinta noduli ade-nomatosi albi-galbui pe un fond cirotic; este foarte dur, lemnos.
Microscopic, se disting doua varietati:
Hepatomul sau carcinomul hepatocelular, care prezinta in structura celule care si-au pastrat aspectul hepatic.
Colangiomul sau carcinomul colangiocelular, care are o structura histologica biliara, glandulara, microchistica sau densa.

Simptomatologia variaza in functie de forma anatomopatologica pe care o imbraca neoplasmul. Cancerul masiv: debut insidios prin manifestari dispeptice: greturi, anorexie pentru carne si grasimi, balonari, scaune moi. Aceste semne se asociaza cu ema-cierea pronuntata, cu astenia, cu adinamia si anemia. inca de la inceput mai pot exista febra, subicter, ascita minora. Febra este aproape constanta.
Odata cu dezvoltarea tumorii, apare durerea, permanenta, ca o apasare, sau de intensitate puternica, cu iradieri in umarul drept si in flancuri. La examenul obiectiv, semnul caracteristic este hepatomegalia mare. in fazele foarte avansate apar icter, splenomegalie si circulatie colaterala. Evolutia este rapida, spre casexie, cu paloare excesiva; sfarsitul survine in 3 - 4 luni, prin coma hepatica sau prin hemoragii.
Cancerul nodular este mai frecvent decat cancerul masiv. Tulburarile generale sunt asemanatoare. Durerea este intensta. in peste jumatate de cazuri exista ascita, deseori cu aspect hemoragie; in sedimentul lichidului ascitic se pot gasi celule canceroase. Icterul apare numai cand exista compresiuni pe caile biliare impor¬tante. La examenul obiectiv se constata prezenta hepatomegaliei; marginea ficatului este neregulata, dura si sensibila, iar suprafata prezinta induratii mamelonate, nodulare si neregulari tati.

Adenocancerul cu ciroza este rar intalnit la noi.
Investigatii paraclinice: biologice; hemoleucograma arata o anemie accentuata, cu leucocitoza si neutrofilie; viteza de sedimentare a hematiilor este crescuta; colesterolul seric total sicel esterificat prezinta scaderi in aproape jumatate din cazuri; TGO si TGP sunt crescute; fosfataza alcalina este crescuta; bilirubinemia de asemenea, chiar cand icterul ramane inaparent; in icterele manifeste este foarte crescuta; alfa, feto proteina serica este prezenta.
Examenul radiologie - radiografie simpla dupa retropneumoperitoneu - poate arata existenta si marimea tumorii. Splenoportografia si cavografia pot da informa¬tii pretioase.
Scintigrafia (cu roz bengal marcat cu I3II, cu 198Au sau cu molibdat radioactiv) este un examen extrem de pretios, el aratand prezenta tumorii sau a metastazelor, silueta si chiar structura ei.
Laparoscopia pune in evidenta tumoarea, arata forma anatomopatologica si gradul ei de extindere. Totodata permite executarea punctiei-biopsii dirijate si fotografierea.
Punctia-biopsie este un examen indispensabil, punand diagnosticul histopato-logic al tumorii. De preferat sa se faca prin laparoscopie.

Forme clinice. Cancerul hepatic pe fond de ciroza este greu de diagnosticat. Pledeaza pentru acest diagnostic evolutia grava si ireductibila a cirozei, icterul care se accentueaza progresiv, durerile intense in hipocondrul drept, ascita hemoragica, revarsatul pleural hemoragie si leucocitoza nejustificata. Anatomo patologic este un hepatom.
Forma febrila este rar intalnita, greu de diagnosticat in absenta hepatomegaliei. Orice febra prelungita, fara cauza precizata obliga medicul sa se gandeasca si la un cancer visceral de obicei hepatic. Exista si o forma cu hepatomegalie discreta.
Diagnosticul pozitiv se bazeaza clinic pe prezenta hepatomegaliei dure, cu sau fara icter si febra, pe prezenta alfa 1 fetoproteinei, pe alterarea rapida a starii generale cu pierdere severa in greutate, pe absenta splenomegaliei. Scitingrafia si punctia bioptica confirma diagnosticul.
Diagnosticul diferential se face cu procesele tumorale ale organelor invecinate (un rinichi mare,*o tumora a unghiului drept al colonului, o vezicula mare etc). Daca tumora predomina in stanga, trebuie eliminata o tumora gastrica, o sple¬nomegalie, sau o carcinomatoza peritoneala. Trebuie eliminate de- asemenea toate afectiunile insotite de hepatomegalie (tumori hepatice benigne, chistul hidatic hepatic, abcesul hepatic). Diagnosticul presupune si diferentierea neoplasmului hepatic primitiv de cel secundar. Pentru cancerul secundar pledeaza evidentierea tumorii primitive, durerile mai intense, ascita, icterul, si hipertensiunea portala frecvent prezente.
Evolutia este foarte rapida, moartea survenind in cateva luni (3 - 5), iar in for¬mele de adenocarcinom cu ciroza, chiar in 2 - 3 saptamani. In cursul evolutiei, cancerul primitiv hepatic poate sa produca metastazari. Metastazele se fac pe cale hematogena (hepatomul) sau limfatica (colangiomul). Primul organ afectat de metastaze e ste plamanul. Pentru a se produce metastazari la distanta, se vor forma mai intai metastaze pulmonare, de unde embolii pulmonari pot raspandi prin marea circulatie metastaze in diferite organe: creier, oase, rinichi, suprarenale.
Prognosticul este fatal.

Tratamentul chirurgical poate fi incercat in formele localizate, facandu-se hepa-tectomii selective pe baza segmentelor Haley. Rezultatele nu sunt incurajatoare.
Chimioterapia nu s-a dovedit eficienta. Aurul coloidal radioctiv a fost incercat, dar fara rezultate. Tratamentul simptomatic se face cu antialgice (Antidoren, Algocalmin), cu barbiturice, cu asocieri de barbiturice cu fenotiazina. Cand dure¬rile sunt pronuntate, se trece la opiacee: Sintalgon (2-3 comprimate/zi), tinctura de opiu (10-20 de picaturi de 2 - 3 ori/zi), injectii cu Mialgin, hidromorfon-atropina, hidromorfon-scopolamina.






CANCERUL HEPATIC SECUNDAR

Este mult mai frecvent decat cancerul primitiv si consta in prezenta in ficat a unor metastaze prevenite de la diferite neoplasme.
De obicei in ficat metastazeaza cancerele situate in stomac, vezicula biliara, pancreas, intestin, urmand apoi in ordine: san, rinichi, prostata, uter, ovare.s8o9914sk69mpy

Aspectul clinic este asemanator cu cel al cancerului hepatic primitiv, forma no-dulara. Depistarea localizarii primare va putea da certitudinea cancerului secundar, in acest scop se vor face toate investigatiile posibile.
Hepatomegalia este mai mare decat in cancerul primitiv nodular, ocupand aproape tot abdomenul. Suprafata este acoperita de noduli de marimi si consistente diferite. Icterul este frecvent in circa 70% din cazuri, avand caracter de icter mecanic.
Durerile sunt permanente, locali¬zate in hipocondrul drept sau in regiunea epigastrica.
Ascita insoteste frecvent can¬cerul secundar si are un caracter hemoragie.
Evolutia este mai rapida decat in cancerul primar.



UNLE PERSOANE AU OPRIT EVOLUŢIA CANCERULUI FOLOSIND REMEDII NATURISTE

Cancerul ficatului, tumoarea hepatica
Ficatul se mareste si exista senzatie de apasare si plenitudine in acel loc. Fata are paloare, bolnavul slabeste.
Metilaminobenzenul (MAB) produce cancer de ficat (experimentat pe sobolani).
Sarcomul se dezvolta din tesut conjunctiv. Se intalneste la ficat, plaman, rinichi. Sarcoamele sunt frecvente la tineri. Tesutul seamana cu carnea de peste, cu zone hemoragice si de necroza. Vasele nu au pereti proprii, circulatia facandu-se prin lacune vasculare delimitate de celulele neoplazice. Metastazele se produc pe calea sangvina.
Uneori, există o legătură între apariţia cirozei sau a cancerului şi hiperfuncţia rinichiului cu insuficienţa respiratorie.

PLANTE MEDICINALE PENTRU CANCER LA FICAT:
- coada calului
- obligeana
- pedicuta
- urzica

1. Macerat de vasc, o cana bauta in 3-4 reprize: la barbat se foloseste vasc de stejar, iar la femeie de mar.sau 6 varfuri de cutit de vasc pulbere pe zi (V. O. Pascanu)

2. In metastaza la ficat:
- se bea 1,5 1 ceai de plante (se pot combina 4-5 ceaiuri care se schimba din 3 in 3 saptamani). Se pune 1 lingurita amestec de plante la 1 1 apa clocotita. Se indulceste cu miere. Plante: sunatoare, salvie (se fierbe 1-2 min.), galbenele, urzica, papadie, menta, musetel, anghinare, fenicul (se fierbe 5 min.), coada-soricelului, coada-calului, armurariu, cicoare, rostopasca (cantitate mai mica), lamaita, tataneasa (se fierbe separat 5 min.), catina;
- in paralel se bea zilnic suc de: sfecla rosie - 300 ml, introdus treptat, morcovi 200 ml, mere 200 ml, varza 100 ml. Se amesteca sucurile si se bea de 3 ori/zi cate 1/3. Se tine regim, fara grasimi si prajeli.

3. Rudolf Breuss recomanda ceai de coji de cartofi netratati chimic si impachetari cu foi de varza, apoi masare cu ulei de masline sau sunatoare in zona lombara.

4. Să se facă cure de drojdie de bere, de 1 lună, cu pauză de 1 săptămână

5. Suplimentul nutritiv CHITOSAN de la Laboratoarele biofarmaceutice din TIANJING

6. Suplimentul nutritiv HOLICAN de la Laboratoarele biofarmaceutice din TIANJING

7. Suplimentul nutritiv CORDICEPS de la Laboratoarele biofarmaceutice din TIANJING

8. Suplimentul nutritiv HEPATO-LIZ de la InsectFarm Bucureşti - este un preparat realizat pe baza unor enzime extrase din mai multe specii de insecte si are capacitatea de a distruge virusurile hepatitei A, B si C, influentand regenerarea celulelor hepatice. Ficatul isi revine complet.


9. Se iau 6 inghitituri de ceai de radacini de obligeana si 2-3 cesti de ceai de urzici.

10. Timp de 4 h se tin pe regiunea ficatului comprese cu bitter suedez, iar compresele cu aburi de coada-calului sa fie aplicate dimineata si dupa-masa cate 2 h, stand in pat. Toate compresele sa fie acoperite cu bucati calde de panza, ca sa nu se produca o senzatie de frig, din cauza evaporarii.

11. Pulbere de măcriş (Rumex acetosa) - cate 1 lingurita de 4 ori/zi. Se tine sub limba 10-15 min. si apoi se inghite cu apa. Are si efect imunostimulent.
Pentru tumora hepatica:

12. Se aplica comprese calde cu radacina de tataneasa ramasa de la fiertura de ceai sau radacina de tataneasa cruda, data pe razatoare si incalzita pe baie de abur. Se aplica seara, la culcare, timp de 2-3 h.

13. Macerat de radacina rasa de leustean (350 g), miere de albine de mai (350 g), 350 ml vin de tara, curat, fara zahar sau amestec. Se pun in sticla (sa nu fie de plastic), inchisa la culoare, timp de 7-8 zile, la intuneric, agitand sticla de cateva ori pe zi. Se ia cate o lingura, cu jumatate de ora inainte de mesele principale, de 3 ori/zi, cu tot cu leustean. Se bea si ceai din radacina de tataneasa, cu prudenta, cate o cana..

14. Substanţele active din fructele de noni (Morinda Citrifolia) au efect de regenerare a ficatului

15. Pedicuta planta fara radacina - se prepara o infuzie din 1 lingurita la o cana cu apa clocotinda; se lasa sa traga 5 minute; se strecoara si se beau 2 cani de ceai pe zi, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun si de cina, inghititura cu inghititura. Se scapa de sufocarile nocturne.

16. Reteta Dr. Rudolf Breuss = TRATAMENTUL TOTAL AL CANCERULUI + ceai de coji de cartofi netratati chimic
a. impachetari cu foi de varza
b. masare cu ulei de masline sau de sunatoare in zona lombara
CEAI DE COJI DE CARTOFI pentru cancer la ficat
Fierbeti o mana de coji crude de cartofi in 2 cani de apa 2-4 minute. Daca organismul are nevoie veti reusi sa beti. Nu trebuie sa beti daca nu va place.
In caz de cancer la ficat sau la vezica biliara nu beti niciodata o cana plina de supa de ceapa dintr-o data. Este mai bine sa luati cam 10 linguri de supa calda la fiecare ora. Beti si o cana de ceai de pelin pe zi.
Prepararea ceaiului de pelin: pentru primele 5-6 zile luati o cantitate mica de pelin, puneti-o in apa fiarta (purificata sau filtrata) pentru 10 secunde. Din a 7-a zi, lasati-l doar 3 secunde, altfel va fi prea tare !

17. 4 linguri tataneasa radacina + 4 linguri maces fructe = se ia 1 lingurita si jumatate din acest amestec de plante, se lasa in 250 ml de apa rece, timp de 30 minute, apoi se fierbe 3 minute si se varsa peste urmatorul amestec = 4 linguri de patlagina frunze + 3 linguri de trifoi rosu planta fara radacina + 2 linguri muschi de piatra toata planta + 2 linguri de pedicuta = totul se lasa acoperit 5 minute, apoi se filtreaza. Se beau 3-4 cani zilnic, pe durata bolii

18. Palmier + iarba orzului = produsul american GOLDEN YACCA PLUS este un extract natural de palmier si iarba orzului care se ia pentru intarirea organismului si a sistemului imunitar.

19. Se prepara un decoct din 1 lingurita de radacini de obligeana tocate la o cana de aoa, care se lasa peste noapte cu 250 ml apa rece; dimineata se incalzeste si se strecoara. Din acest ceai se beau 6 inghitituri pe zi, cate una inainte si dupa fiecare masa. Se prepara o infuzie din 1 lingurita de urzici la o cana de apa; se fierb 1 minut si se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.

20. Petrol dublu rafinat

21. Tratamentul de 6 luni al dr. Fanica Voinea Ene si dr. Ion Plesca

22. Se urmeaza recomandarile mentionate la "Tratamentul pentru toate formele de cancer"

23. Pentru cancerul hepatic si al cailor biliare, de pancreas si splina se recomanda una din urmatoarele tincturi specifice:

24. 3 parti pedicuta + 2 parti dumbat (Herba Chamaedryos) + 1 parte urzica moarta alba

25. Se iau 2-3 picaturi pe kilocorp, de 3 ori pe zi in acelasi ceai cu tinctura generala

26. 3 parti scoarta de dracila (Cortex Berberidis) + 2 parti frunze de migdal + 1 parte flori de rapita

27. Se iau 2-3 picaturi pe kilocorp, de 3 ori pe zi in acelasi ceai cu tinctura generala

28. CANCERUL PRIMITV AL FICATULUI: terapeuticile cele mai eficiente in acest tip de tumoare sunt:
a. ureea: 5 g de 2-3 ori pe zi
b. glutation: 75-150 mg pe zi
c. suc de planta carnivora: 15-20 picaturi de 3 ori pe zi

29. Se bea 1,5 litri ceai de plante (se pot combina 4-5 ceaiuri care se schimba din 3 in 3 saptamani). Se pune 1 lingurita amestec de plante la 1 litru apa clocotita. Se indulceste cu miere. Plante: sunatoare, salvie (se fierbe 1-2 minute), galbenele, urzica, papadie, menta, musetel, anghinare, fenicul (se fierbe 5 minute), coada soricelului, coada calului, armurariu, cicoare, rostopasca (cantitate mica), lamaita, tataneasa (se fierbe 5 minute), catina.
In paralel se bea zilnic suc de: 300 ml sfecla rosie, introdus treptat, 200 ml morcovi, 200 ml mere, 100 ml varza. Se amesteca sucurile si se bea de 3 ori pe zi cate 1/3. Se tine regim, fara grasimi si prajeli.

30. Gel de Aloe Vera

31. Vin de tataneasa - In Formula AS nr. 354/22 martie 1999 se afla o reteta practicata in Kirghizstan si confirmata de Institutul de Oncologie din Moscova: 1,5 kg de tataneasa radacina maruntita prin masina de tocat carne se amesteca cu 2,2 kg de miere de albine (flori de salcam) si 3,5 litri de vin rosu de 13-18 grade. preparatul se pune in borcan de sticla, se inchide ermetic si se pastreaza 5 zileferit de lumina.
Mod de intrebuintare: se ia cate 1 lingurita de 3 ori pe zi inaintea meselor principale, cu 2 ore mai devreme, timp de 5 zile, apoi iar cate 1 lingurita, inaintea meselor principale, dar numai la 1 ora, timp de 2-3 saptamani, iar daca se poate chiar 1-2 luni.
Acelasi amestec este util si in gripa, angina pectorala, amigdalita, trombofeblita, eczeme, scleroza, astenie, reumatism etc.

32. Macerat de radacina de leustean + 350 g miere de albine + 350 ml vin natural = se pun in sticla (sa nu fie de plastic) inchisa la culoare, timp de 7-8 zile, la intuneric, agitandu-se sticla de cateva ori pe zi. Se ia 1 gura cu 1/2 ora inainte de mesele principale (de 3 ori pe zi), cu tot cu leustean.. Se bea si ceai de tataneasa, cate 1 cana pe zi, cu prudenta, fiind toxic.

33. Urzica - infuzie din 1 lingura de planta la 250 ml apa; se beau 2-3 cesti inainte de masa.

34. Obligeana - extract la rece din 1 lingurita de radacini la 250 ml apa, care se lasa sa stea circa 24 ore, apoi se incalzeste si se strecoara. Se beau 2 cesti pe zi, inaintea meselor principale.

35. Se aplica comprese calde cu radacina de tataneasa ramasa de la fiertura de ceai sau radacina de tataneasa cruda, data pe razatoare si incalzita pe baie de abur. Se aplica seara, la culcare, timp de 2-3 ore

36. Timp de 4 ore se tin pe regiunea ficatului comprese cu bitter suedez, iar compresele cu aburi de coada calului sa fie aplicate dimineata si dupa-masa cate 2 ore, stand in pat. Toate compresele sa fie acoperite cu bucati calde de panza ca sa nu se produca o senzatie de frig din cauza evaporarii.

Niciun comentariu: