duminică, 10 februarie 2008

Avantajele postului total

AVANTAJELE POSTULUI TOTAL
„Cura de post total este măsura cea mai drastică, dar şi cea mai eficace în orice boală. (...) Postul terapeutic curăţă nu numai zgura corporală, ci şi pe cea spirituală, sufletească“. (dr. Ernst Schneider)

1. Postul ne ajută să ne reglăm greutatea corporală.
Pentru cei supraponderali este o adevărată ocazie de profundă refacere a organismului şi de eliminare a substanţelor ce împovărează fiinţa. Pentru cei ce nu reuşesc să se împlinească din punct de vedere corporal, atunci când este realizat cu inteligenţă, postul redă apetitul, restabileşte asimilaţia şi determină astfel dorita reglare ponderală.

2. Postul ne permite să ne adaptăm mult mai uşor la condiţiile de mediu.
Rezistenţa, atât în situaţiile de căldură foarte mare, cât şi la temperaturi scăzute, este mult îmbunătăţită prin realizarea consecventă a postului; „termostatul“ natural este făcut să funcţioneze optim. Cercetători americani au constatat că sportivii care consumau numai apă sau sucuri din fructe în deplasările cu schimbări mari de temperatură au obţinut performanţe considerabil crescute în ceea ce priveşte timpul de adaptare şi rezistenţa la efort, comparativ cu cei care se hrăneau abundent cu tot ceea ce doreau.

3. Postul vindecă.
„Punctele slabe“ ale organismului nostru, zonele perturbate de acumularea substanţelor nocive provenind din alimentaţia greşită, sunt purificate şi întărite. Un mare număr de afecţiuni, manifestate sau în curs de manifestare pot fi ameliorate şi chiar complet vindecate prin post, în acest sens existând nenumărate mărturii ale celor ce au reuşit să transforme cu ajutorul postului boala într-o adevărată „trambulină“ pentru transformarea lăuntrică. Postul devine astfel cea mai ieftină, accesibilă şi profundă modalitate de vindecare pe care Natura ne-a pus-o la dispoziţie.

4. Postul conferă claritate şi putere minţii.
Eficienţa acţiunilor noastre este astfel crescută în mod semnificativ, performanţele intelectuale sunt amplificate, memoria devine mai clară.

5. Postul măreşte longevitatea.
În cazul celor ce postesc în mod constant pentru anumite perioade de timp, s-a constatat încetinirea semnificativă a proceselor de degenerare corporală şi a îmbătrânirii. Trupul îşi menţine astfel supleţea şi întregul sistem nervos este menţinut într-o stare foarte bună de funcţionare până la vârste înaintate. Chiar mai mult, există relatări ale unor cazuri în care angrenarea postului a condus la procese de reîntinerire care ar face orice biolog să ridice din umeri cu nedumerire.
Cercetări ştiinţifice recente arată că postul are inclusiv puternice virtuţi antioxidante.


6. Postul purifică psihicul şi ne ajută să ne eliberăm de emoţiile negative.
Mânia, ura, lăcomia, poftele şi dorinţele inferioare, ataşamentul, gelozia, invidia, frica, slăbiciunea sunt înlocuite gradat de trăiri stenice, bucurie, afectivitate, înţelegere, bunăvoinţă şi detaşare.

7. Postind putem înţelege că omul mănâncă pentru a trăi şi nu trăieşte pentru a mânca.
O perioadă de post ne permite să reevaluăm importanţa unei alimentaţii echilibrate pentru întreaga noastră viaţă.

8. Prin post întregul corp este regenerat. Întregul tub digestiv se află în repaus. Organele digestive, rinichii, pielea, plămânii, inima şi întregul sistem circulator beneficiază din plin în urma repaosului alimentar care le conferă timpul necesar pentru a-şi reface ritmurile naturale armonioase îmbunătăţindu-şi astfel funcţionarea foarte mult.

9. Postul poate fi realizat de oricine
0 zi de post pe săptămână este în majoritatea cazurilor uşor de realizat şi profund benefică.

10. Postul ne dăruieşte timp liber
Putem descoperi că timpul acordat în mod obişnuit procurării şi preparării hranei devine disponibil pe întreaga perioadă a postului, permiţându-ne să realizăm activităţi la care aspiram poate de mult timp.

11. Postul amplifică voinţa şi bucuria de a trăi
Imaginea comună formată despre post este aceea a fiinţei care respinge cu îndârjire hrana, printr-un uriaş efort al voinţei, care îi aspreşte şi „usucă“ fiinţa. Cu toate acestea, postind în mod înţelept putem descoperi, din contră, o mai mare savoare, satisfacţie şi bucurie în întreaga noastră viaţă.

12. Postul ne apropie de aspectele profunde ale fiinţei noastre.
Fiinţele spirituale, sfinţii şi înţelepţii din toate timpurile au postit, ştiind că aceasta este o modalitate de a regăsi în propria fiinţă lumina divină.
Postul acţionează la nivelul tuturor structurilor fiinţei, începând cu cele subtile şi, prin rezonanţă, are efecte puternice şi la nivel fizic.

13. Postul negru purifică chiar mai repede şi mai radical decât crudităţile.

14. Prin post, pot fi evitate de multe ori chiar operaţiile chirurgicale. Din păcate, medicii nu amintesc, cel mai adesea, pacienţilor lor nimic despre post, cu toate că postul negru este recomandat şi de medicina alopată sub numele de „repaus alimentar total“.


Postul poate fi aplicat practic în orice stadiu de evoluţie al bolii, rezultatele variind în funcţie caracteristicile individuale ale pacientului, de credinţa acestuia, precum şi de tipul şi durata postului.

În unele cazuri se recomandă, în scopul grăbirii procesului de vindecare, înlocuirea apei cu ceaiuri medicinale, cu anumite sucuri de legume şi fructe, cu zeamă de legume, în funcţie de natura bolii şi caracteristicile pacientului.

În general, durata posturilor complete în vindecarea bolilor grave este mare, putând ajunge până la 45-60 de zile. în mod obişnuit, nu sunt necesare repetări ale postului, cu condiţia folosirii unei alimentaţii corespunzătoare în perioada de stingere a postului şi a eliminării greşelilor care au condus la instalarea bolii tratate.

De multe ori, adevărata vindecare apare abia în perioada de stingere. La noi în ţară, posturile recomandate de dl. Valeriu Popa au dat rezultate foarte bune în numeroase cazuri de boli grave (depresii, lobii, schizofrenie în faza de debut, cancer etc.)

În mod curent, la posturile totale se recomandă şi folosirea unor procedee auxiliare: clismele, purgativele naturale, automasajul, reflexologia, băile de soare, de apă sau aer, homeopatia, procedeele pentru curăţarea limbii, a gurii, a pielii. Pentru amplificarea procesului de purificare se recomandă realizarea în mod regulat a procedeului eliminării acumulărilor nocive prin vomă terapeutică (Vamana Dhauti).

Numeroase boli pot fi vindecate prin post, cu conditia sa existe o
supraveghere medicala:


BOLI CE POT FI VINDECATE PRIN POST
- boli cronice şi degenerative - Postul poate fi o măsură salvatoare pentru dezintoxicare, pentru a da răgaz organismului să se refacă în bolile cronice şi degenerative sau în cele în care alte remedii se dovedesc adesea ineficiente (psoriazis, etc.)

- Postul este deosebit de eficace şi în boli infecţioase în fazele acute deoarece, în aceste afecţiuni, energiile organismului, nemaifiind orientate către procesul de digestie (care canalizează o mare parte din acestea) sunt folosite în procesul de apărare contra microorganismelor.

- boli ale sistemului cardiac - angina pectorala, hipertensiune arteriala, deficiente de circulatie a sangelui, varice, tromboze, arterioscleroza si distonie vegetativa;

- tulburari de metabolism (obezitate, guta, boli reumatice) În obezitate postul negru este folosit ca o cură de slăbire

- boli ale sistemului digestiv (constipatie cronica, diaree, balonari, colite, suferinte ale ficatului, boli de fiere si de stomac, cu exceptia ulcerului cu nisa);

- boli femeiesti (tulburari de menopauza, de ciclu menstrual, infectii genitale, in unele cazuri, chiar si sterilitate);

- calculi renali si vezicali

- boli de piele (psoriazis, acnee, eczeme, infectii, ten incarcat);

- boli ale sistemului nervos - migrene, epuizare nervoasa, insomnie, depresii, maladii psihice, schizofrenia în faza incipientă

- alte boli - bronsite, alergii, intoxicatii, glaucom, infectii acute, diabet, ticuri;

- cancer: stimularea sistemului imunitar in lupta cu boala. Postul negru este folosită ca terapie-şoc. Durata postului negru: 7-40 zile. În loc de apă se consumă apă distilată. Prin postul negru se stopează evoluţia (şi chiar resorbţia) tumorilor, evitarea metastazelor.

- pregatirea inaintea unei interventii chirurgicale.

Niciun comentariu: