vineri, 1 februarie 2008

Doctorul dietetician MAX BIRCHER – BENNER

PENTRU TOATE BOLILE CIVILIZAŢIEI, FORMELE DE CANCER, BOLILE DEGENERATIVE

Extras din cartea *O terapie de bază folosită împotriva bolilor civilizaţiei, a cancerului şi a bolilor degenerative*


*Lăsaţi hrana să fie cât mai naturală cu putinţă* (profesor Kollath)


*Trăim într-o vreme a marilor descoperiri ştiinţifice în toate domeniile medicale şi totuşi există mereu mai mulţi bolnavi şi mai multe boli, mai multe spitale şi mai multe medicamente, astfel încât ajungi să te întrebi dacă mai există vreun drum de ieşire din această mlaştină. Doctorul Max Bircher-Benner ne arată acest drum. El este unul dintre puţinii medici care pot să numească patrie nu numai ţara în care s-a născut, dar şi lumea întreagă.* (medicul englez Sir Robert Mc. Carriser, profesor la Universitatea din Oxford)

MAX BIRCHER – BENNER

S-a născut la 22 august 1867 în Aarou – Elveţia, ca cel de-al doilea fiu al unui notar. A fost un copil plăpând, născut timpuriu, la 7 luni şi familia nu credea că va supravieţui. Dar acest copil slăbuţ, după ce a depăşit vârsta critică, s-a transformat într-un tânăr cu o voinţă de fier, care înţelegea să concureze în sport şi învăţătură cu fratele mai mare şi colegii săi puternici la trup.
La gimnaziu, cu toată constituţia sa delicată, Max a fost cel mai bun elev, depăşindu-şi cu mult colegii.
În anul 1885, când Max îşi pregătea bacalaureatul, familia Bircher suferă o gravă cădere financiară, ceea ce face aproape imposibilă continuarea studiilor tânărului Max Bircher.
Acesta, ambiţios şi dornic să studieze medicina, permanent preocupat de nesiguranţa viitorului său, începe să sufere de insomnii aproape totale, insomnii pe care medicul de familie nu le putea trata, pe timpul acela, decât cu ajutorul unor preparate chimice. Tratamentul nu are nici un efect şi Max Bircher este nevoit să urmeze sfatul unui profesionist.
Terapia aceasta simplă, pentru insomnii, care i-a fost recomandată consta în împachetarea întregului trup într-un cearşaf muiat în apă rece, învelit apoi în pături calde, rămânând astfel relaxat câteva ore. Acest procedeu, dealtfel cunoscut astăzi, promovat de Abatele Kneipp, are un efect surprinzător.
Tânărul Bircher este vindecat de insomnie. Experienţa i-a dat de gândit. Nu mai aşteaptă totul de la ştiinţele medicale, dar se hotărăşte să devină cu orice preţ medic şi îşi poate termina studiile datorită unui dar bănesc din partea naşului său.
Tânărul student învaţă din cazuistica prietenului său, profesor de psihiatrie medic August Forel, că între corp şi suflet există o legătură puternică şi permanentă; NU SE POATE ÎMBOLNĂVI SUFLETUL, FĂRĂ SĂ NU FIE ATINS ŞI CORPUL ŞI INVERS, CORPUL INFLUENŢEAZĂ PROFUND SĂNĂTATEA SUFLETEASCĂ.
La vârsta de 24 ani începe să lucreze ca medic în împrejurimile oraşului Zurich. Doi ani mai târziu se căsătoreşte……
O adevărată revoluţie în gândirea sa se produce atunci când are în tratament o bolnavă de ulcer gastric, într-o stare foarte gravă. Toate încercările doctorului Bircher-Benner de a-şi trata pacienta după cunoştinţele învăţate în facultate dau greş ….. este dispus să accepte sfatul unui coleg care era vegetarian. Astfel, începe să-i dea pacientei, ajunsă aproape de moarte, crudităţi vegetale foarte fin măcinate şi suc proaspăt din legume şi frunze verzi…. Interesante sunt primele observaţii ale tânărului medic. *Surprinzător: stomacul pacientei nu se mai revoltă şi primeşte hrana, aproape o absoarbe, iar starea pacientei nu se mai înrăutăţeşte*…. Natura cere timp pentru refacere. Şi deodată, după două săptămâni, se produce schimbarea majoră în starea bolnavei, ea se vindecă şi se menţine permanent la această hrană vie prescrisă de el.
După cinci ani, la un congres al medicilor care a avut loc în oraşul Zurich, doctorul Bircher-Benner prezintă o comunicare … conform căreia vegetalele în stare crudă şi proaspete au o mare putere de vindecare, mergând până la modificarea constituţiei, atunci când celula nu a fost puternic afectată şi ele reprezintă pentru oameni o hrană de cea mai înaltă calitate.
Îşi construieşte o clinică particulară în Zurich – Clinica particulară de medicină biologică integrală Lebendige Kraft…. La clinica sa se vindecau, pe lângă bolile de nutriţie numite astăzi boli ale civilizaţiei, şi tuberculoza, scleroza în plăci (oprită din evoluţie), cancerul şi chiar epilepsia se ameliora simţitor.
Doctorul Bircher-Benner a murit în anul 1939. Opera sa, recunoscută internaţional, a fost continuată de doi din fiii săi şi o nepoată deveniţi medici, fiica a preluat conducerea administrativă a clinicii, iar cel de-al treilea fiu a condus revista medicală mondială înfiinţată de doctorul Bircher-Benner (Wendepunkt).




BAZELE NUTRITIEI DOCTORULUI MAX BIRCHER BENNER


*Experienţa şi cercetările mele de medic dietetician m-au învăţat că o nutriţie greşită este duşmanul invizibil cel mai de temut al omenirii civilizate. Conştiinţa mea de medic îmi ordonă să lupt împotriva acestui duşman până la ultima suflare* (doctor Max Bircher-Benner)


*Spiritul universal care guvernează lumea, viaţa şi oamenii, a cărui energie de o neînchipuită putere străbate totul, stă la baza legilor de ordine ale vieţii. Dacă omul se menţine în cadrul acestor legi, sănătatea lui este înfloritoare. Dacă se abate de la această ordine a vieţii, urmează pentru el boala.* (doctor Max Bircher-Benner)


*Toate religiile din lume, toată morala care se învaţă în şcoli este în zadar dacă terenul pe care semeni este un teren intoxicat.* (doctor Max Bircher-Benner)


Odată cu plantele vii pe care le digeră, oamenii preiau energia solară din ele, plantele fiind singurele care pot prelucra această energie prin procesul de fotosinteză. Ele nu pot supravieţui decât în lumina soarelui.

- hrana vegetala recomandata - fructe, legume, frunze verzi de salata, cereale (grâu, orz, ovaz uscate si macinate, incoltite), cartofi, nuci, migdale, seminte
Cel putin jumatate din alimentatia zilnica trebuie sa fie compusa din cruditati. O regula de baza este ca fiecare masa sa inceapa cu cruditatile. Cruditatile vegetale creaaza un mediu bun pentru o flora intestinala sanatoasa. Iar o flora intestinala sanatoasa asigura o evacuare optima aintestinului, deci o perfecta eliminare a toxinelor, ceea ce constituie una din conditiile importante pentru functionarea sanatoasa a ficatului si a pancreasului. Cruditatile vegetale sunt bogate nu numai in vitamine, oligoelemente, saruri minerale, dar contin si un numar mare de enzime fara de care un proces de digestie sanatos nu ar fi posibil. Cruditatile vegetale consumate la inceputul meselor impiedica procesul de LEUCOCITOZA (o crestere a celulelor albe ale sangelui) care se produce totdeauna atunci cand se incepe masa cu o mancare gatita. Sangele primeste alimentele supuse unui proces termic ca pe o amenintare, ca pe ceva strain care ataca peretele intestinului si isi trimit in intampinare fortele de aparare. Acest proces de leucocitoza inseamna un mare consum de energie al intregului organism. Iar reactia aceasta nu are loc atunci cand masa incepe cu vegetale in stare cruda. Dr. W. F. Hesselink a dat urmatoarea interesanta explicatie intr-o conferinta: denumirea de "leucocite" vine din limba latina, denumire data globulelor albe din sange. In mod normal si corect 1 milimetru cub de sange contine un numar de 6000 de leucocite. S-a constatat ca la un organism hranit cu "hrana moarta" (adica mancare gatita, dulciuri si prajituri) numarul globulelor albe din sange poate sa creasca de 3 ori, si, cum leucocitele au rol de aparatori ai organismului in caz de pericol, inseamna ca un sange cu un asemenea numar marit de leucocite este, in mod sigur, un sange otravit. Vegetalele proaspete, nepreparate, au un pH bazic favorabil organismului. Odata cu tratarea lor termica aceste alimente devin hiperacide, ceea ce este daunator organismului (de aici vine si hiperaciditatea gastrica, ulcer etc.). De asemenea se recomanda mestecarea corecta cu saliva pentru usurarea digestiei.
Pentru alcatuirea meniului unei mese nu recomandam niciodata amestecarea fructelor cu legumele, pe motiv ca valentele nutritive ale acestora, aflate in stare maruntita si in contact cu aerul, se distrug reciproc. In plus, acest amestec poate cauza suferinte ale aparatului digestiv. De asemenea, nu recomandam consumul de sucuri extrase din legume sau fructe intrucat prin taiere sau rupere se distruge complexul armonic si se diminueaza calitatile fiecarui component in parte si a intregului in sine. In afara de aceasta, sucurile sunt baute de regula fara a fi amestecate cu saliva, ceea ce poate duce foarte usor la supradozari pe care stomacul nu le poate digera.

- carnea este interzisa. Carnea care a fost fiarta, coapta sau prajita nu mai prezinta nici un potential energetic si vital. Grasimea se intrebuinteaza numai in cantitati minime, niciodata grasimea nu fierbe odata cu mancarea, ci se adauga numai cand aceasta a fost luata de pe foc.. De
asemenea, prajelile sunt excluse cu totul.

- pentru oameni sanatosi sunt indicate si anumite produse lactate de cea mai buna calitate (prin aceasta se intelegea ca animalele sa fie sanatoase, crescute in aer liber si hranite cu o hrana sanatoasa, si nu cum se procedeaza astazi, in anumite locuri, cand vacile sunt hranite cu faina obtinuta din oasele altor animale, in furaje combinate). Laptele proaspat crud este un aliment lichid, deci trebuie sa fie mancat cu lingura sau baut cu inghitituri rare. Daca bem pe nerasuflate un pahar de lapte, sucul gastric il transforma intr-un bol compact de branza care este greu digerabil. In clinica dr. Bircher Benner se consuma zilnic, la toate mesele, in total intre 1/2-1 litru pe zi, dar nu pasteurizat. Nu recomandam nici laptele acru si nici un fel de lapte gras sau produse lactate (unt, branza, smantana). Grasimile de care avem nevoie sunt produse in propriul nostru organism, din legume, nuci si cereale, si asa este mai sanatos.

- se evita consumul de excitante: cafeaua, ceaiul negru, ciocolata, cacao, Coca Cola, Pepsi, alcoolul

- in bucataria vegetariana nu se gateste pentru mai multe zile, totul se prepara zilnic si proaspat. O mancare de legume nu mai poate fi incalzita, isi pierde nu numai componentele vitale care i-au mai ramas, dar si savoarea

- aer curat, miscare, pastrarea ritmului biologic al orelor de somn, orelor de munca si odihna, al meselor, un climat armonios al vietii sufletesti

- "Legea economiei": prea multa hrana buna este la fel de nociva ca si o hrana proasta. Un singur pranz principal si doua dejunuri pe zi, dimineata si seara, sunt mai mult decat suficiente. Obiceiul de a manca mereu ceva intre mese oboseste peste masura sistemul digestiv care nu cunoaste nici un fel de repaos si incarca inutil metabolismul

- sarea este intrebuintata cu mare economie, maximum 3 g pe zi.

- zaharul rafinat era eliminat total si inlocuit cu miere sau cu concentrate din fructe. La clinica Bircher Benner se prepara din pere si mere foarte dulci o pasta care se fierbea pana cand devenea un concentrat foarte dulce. Se pare ca era o veche reteta elvetiana.

- condimentele puternice ca piperul, mustarul, curry sunt scoase din alimentatie si inlocuite cu plante aromate proaspete.

- se folosesc cerealele complete care nu au fost supuse nici unui proces industrial pentru indepartarea invelisului exterior si a partii germinative, cum se procedeaza la obtinerea fainii albe. Aceste cereale se folosesc incoltite sau la prepararea diverselor retete vegetariene. Orezul se intrebuinteaza nedecorticat. Faina de grau sau secara este utilizata numai sub forma de faina completa din care se face o paine completa dupa reteta doctorului Bircher Benner. Partea germinativa a cerealelor contine proteine de o calitate superioara, grasimi dintre care o mare parte sunt acizi grasi nesaturati, vitaminele B1, B2, B6, vitamina E, saruri minerale si enzime. Endospermul care este de asemenea inlaturat prin decorticarea cerealelor contine amidon si proteine, stratul de aleurona contine proteine, grasimi, vitamine si saruri minerale, iar pericarpul contine celuloza si saruri minerale.
Analizele arata pierderile esentiale in substante nutritive produse atunci cand se ajunge la faina alba prin eliminarea partii germinative si a cuticulei externe:
- vitamina B1 pierdere 86% (boala Beri-beri)
- vitamina B2 pierdere 69%
- vitamina B6 pierdere 50%
- niacina pierdere 86%
- vitamina E pierdere 100%
- fier pierdere 84%
- potasiu pierdere 77%
- cupru pierdere 75%
- magneziu pierdere 52%
- mangan pierdere 72%

USTUROIUL - 1-2 catei de usturoi amestecati cu mesele de fructe de la micul dejun si cina, cantitate suficienta pentru a curata intestinul gros de bacteriile de putrefactie

SPALAREA SALATELOR SI LEGUMELOR se face cu o deosebita atentie din cauza pericolului oualelor de paraziti, a bacteriilor si a ciupercilor patogene. Procedeul este urmatorul: se spala cu apa multa fiecare frunza de 2-3 ori. Apoi se pune in apa cu sare ( 1 lingura cu verf de sare la un vas de 2-3 litri) sau cu acid citric, si se lasa 10-15 minute, dupa care se spala inca o data. Pentru conopida care a fost desfacuta in buchetele, timpul in care o tinem in apa sarata este de 20 minute. Acelasi lucru si pentru varza. Celelalte legume se curata, se spala cu grija si se tin in apa sarata 10 minute. Salatele vor fi pregatite numai in putin timp inaintea meselor. Legumele crude vor fi maruntite cu ajutorul razatoarei sau al unui robot electric. Salatele vor fi si ele taiate.

Carnea, pestele, ouale, cafeaua, ceaiul, ciocolata si cafeaua formeaza in corp acid uric. Si, intrucat in acelasi timp formeaza si un excedent de acizi, sangele, devenit acid, nu mai poate pastra acid uric pentru a-l elimina ulterior cu ajutorul rinichilor. Prin urmare, acesta este condus si depozitat in tesuturi. Astfel ca, treptat, devenim un depozit ambulant de acid uric. Cura cu cartofi cruzi neutralizeaza efectul negativ al acidului uric asupra intregului organism si este indicata pentru formele de reumatism (in special cel articular), psoriazis, migrena, epilepsie, astm, formarea de calculi biliari, urinari si renali.

Calul mananca iarba, fan si poate putin ovaz si poate merge 12 ore din 24 si cu greutate dupa el.

Ursul mananca numai miere salbatica si fructe de padure si devine atat de masiv si de bine captusit cu tesut adipos.

Sacalii, hienele, vulturii negri se hranesc numai cu cadavre, de aceea sunt animale lase, slabe si raspandesc in jurul lor mirosuri fetide.



Dieta doctorului Bircher-Benner nu poate fi deplină fără MUESLI servit totdeaun la micul dejun şi uneori seara. MUESLI a fost conceput de doctorul Bircher-Benner însuşi, după multe căutări şi reprezintă un mic dejun bogat în substanţe vitale, recomandat atât bolnavilor cât şi celor sănătoşi, servit nu numai dimineaţa, dar şi seara înaintea celorlalte preparate. Bogat în hidraţi de carbon complecşi de calitate superioară, oferă organismului energie de durată. Important este ca Muesli să fie consumat imediat cum a fost preparat, deoarece fructele care reprezintă componenta principală nu trebuie să fie supuse procesului oxidant din atmosferă.
Există astăzi, în toate magazinele aşa-zisul Muesli gata pregătit, cu fructe uscate, un produs pe care doctorii naturişti de specialitate nu îl recomandă, pentru că reprezintă un produs de calitate inferioară. Muesli se serveşte totdeauna numai la începutul mesei şi nu ca desert la sfârşitul ei.

MUESLI-RETETA ORIGINALA A DOCTORULUI BIRCHER BENNER ( pentru 1 persoana)
- 1 lingura fulgi de ovaz
- 2 linguri apa
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingura lapte proaspat sau iaurt
- 1 lingurita miere
- 200 g mere; se pot adauga banane, zmeura, afine, capsuni, piersici, caise etc. Marul nu trebuie sa lipseasca niciodata.
- 1 lingura nuci sau migdale
Fulgii de ovaz se vor inmuia seara intr-un castronel cu cele trei linguri de apa rece si se vor lasa peste noapte la frigider. Dimineata se adauga sucul de lamaie, nucile, mierea, iaurtul sau laptele si se amesteca bine. Merele se spala si se rad pe razatoare, se adauga peste celelalte ingrediente amestecandu-se foarte bine. Trebuie consumat imediat din cauza merelor care odata rase isi pierd multe din proprietatile vitale.


SOS PENTRU SALATA A DOCTORULUI BIRCHER BENNER (pentru 1 persoana)
- 1 lingura ulei (de preferinta presat la rece, nu rafinat)
- 1 lingurita suc de lamaie
- putina ceapa sau usturoi foarte fin tocate
- 1 lingurita verdeata proaspata, congelata sau uscata
Se amesteca bine intre ele toate ingredientele, apoi se toarna peste salata de cruditati

SOS DE IAURT A DOCTORULUI BIRCHER BENNER
- 2-3 linguri iaurt
- cateva picaturi suc de lamaie
- ceapa sau usturoi fin taiate
- 1 lingurita verdeata tocata marunt
Se amesteca totul foarte bine cu ajutorul mixerului sau al unui tel


SALATA DE CRUDITATI A DOCTORULUI BIRCHER BENNER
a) salata verde + cateva bucatele de conopida + varza rosie + patrunjel + marar
b) salata verde + ridiche neagra + sfecla + telina + marar + patrunjel
c) salata verde + andive + ardei gras + morcov ras + rosii + dovlecel

BULION DE LEGUME - BAZA SUPELOR - A DOCTORULUI BIRCHER BENNER
- 3-4 litri apa rece
- 1 ceapa
- 2 morcovi
- 1 telina
- cateva frunze de spanac in sezon
- 2-3 bucati praz
- 1 cartof
- rosii, dovlecei, ardei, leustean, frunze de busuioc si verdeata, foarte putina sare
Se pun legumele curatate, spalate si taiate in apa care a inceput sa fiarba si se fierb cam 1 ora.

SUPA DE OREZ CLARA A DOCTORULUI BIRCHER BENNER (pentru 4 persoane)
- 1/2 ceapa tocata marunt
- 1 morcov
- 1/4 telina
- 1/2 praz
- 3 linguri orez nedecorticat
- 2 litri BULION DE LEGUME (vezi reteta)
Ceapa impreuna cu legumele maruntite se fierb inabusit intr-o cratita ermetic inchisa numai cu 1/2 ceasca cu bulion de legume, la foc mic. Se adauga si orezul spalat si se lasa astfel sa fiarba 20 minute ( sa nu se evapore apa si se adauga din cand in cand foarte putin bulion de legume). Totul se pune intr-un vas mai mare cu cei 2 litri de bulion si se serveste cu verdeata proaspata tocata marunt. Cine poate suporta si nu are contraindicatii poate adauga 1 lingura de ulei presat la rece, dar atentie !!! Grasimea nu se adauga niciodata atata timp cat supa fierbe, ci numai atunci cand a fost luata de pe foc.

SUPA CREMA A DOCTORULUI BIRCHER BENNER (pentru 4 persoane)
- 6 linguri rase de faina completa de grau (100 g)\
- 2 litri bulion de legume (vezi reteta)
- 2 linguri ulei presat la rece
- verdeata
- foarte putina sare
Se dizolva faina in bulion rece de legume pana cand devine un lichid ceva mai gros. Se fierbe apoi, la foc mic, 1/2 ora, dupa care se adauga restul de bulion, verdeata, sarea si se ia de pe foc. Numai atunci se pun cele 2 linguri cu ulei (este optional) si se amesteca bine.


SUPA DE OVAZ A DOCTORULUI BIRCHER BENNER (pentru 4 persoane)
- 100 g fulgi de ovaz
- 2 litri bulion de legume
- 1 varf de cutit cu unt
- foarte putina sare
- verdeata
Se fierb fulgii de ovaz in bulionul de legume timp de 30-40 minute, apoi se amesteca bine cu un mixer. Se ia de pe foc, se adauga sarea, untul si verdeata si se amesteca bine.


SUPA CREMA DE PRAZ A DOCTORULUI BIRCHER BENNER (pentru 4 persoane)
- 4 bucati praz taiat marunt
- 6 linguri faina completa de grau
- 2 litri bulion de legume
- sare foarte putina
- 2 linguri ulei presat la rece
- verdeata
Prazul taiat se fierbe intr-o cratita ermetic inchisa cu foarte putin bulion de legume si la foc mic. Se adauga faina, restul de bulion si se fierbe 1/2 ora. cand s-a luat de pe foc, se adauga uleiul si verdeata.


OMLETA DIN SOIA A DOCTORULUI BIRCHER BENNER (pentru 4 persoane)
- 125 g faina completa din grau
- 1 lingura cu varf faina soia
- putina sare
- praf de copt
- 200 ml apa
Toate ingredientele se pun intr-un castron si se adauga treptat apa, amestecandu-se mereu pana cand compozitia devine un aluat compact. Se lasa sa stea o ora la temperatura camerei apoi se pune totul intr-o tigaie moderna neadeziva (teflon) care nu are nevoie de grasime si se coace la foc mic. (Se pot face multe variante pe baza acestei omlete; se pot pune ciuperci, sau verdeata, sau spanac tocate marunt, sau rosii etc. Va fi cu atat mai gustoasa. Sau se poate rasuci atunci cand este coapta, cu o umplutura de ciuperci, spanac etc.

CHIFTELUTE DIN OVAZ A DOCTORULUI BIRCHER BENNER (pentru 4 persoane)
- 1/2 ceapa tocata
- 120 g fulgi de ovaz
- 1 praz taiat rondele
- 1 bucata telina maruntita
- 1 lingura spanac tocat
- 100 ml bulion de legume (vezi reteta) sau lapte
- 1 ou (numai pentru ceai perfect sanatosi)
- foarte putina sare
Toate ingredientele se amesteca bine intr-un castron, apoi se fierb intr-o cratita ermetic inchisa la foc foarte mic, amestecandu-se mereu pana cand totul devine un piure.
Pe un tocator de lemn se rastoarna intregul amestec intr-un strat care sa aiba grosimea de 1 centimetru. Se lasa sa se raceasca, apoi se taie in forma de patrate care se modeleaza cu mana ca niste chiftelute. Se dau prin ou sau faina si se prajesc in tigaia neadeziva care nu mai are nevoie de grasime.


PIURE DIN CEREALE COMPLETE A DOCTORULUI BIRCHER BENNER (pentru 4 persoane)
- 125 g grau complet
- 3 linguri gris de mei
- 1 litru bulion de legume (vezi reteta) sau 1/2 cantitate lapte si 1/2 cantitate apa
- 2-3 linguri branza foarte slaba, rasa
- 1 ceapa taiata feliute subtiri.
Graul se spala, se lasa sa se usuce, apoi se sfarama usor in rasnita de cafea sau intr-un mixer.
Se fierbe lichidul si se adauga cerealele mestecand mereu, se fierbe in continuare la foc mic timp de 30-40 minute.
Ceapa se fierbe separat intr-o cratita cu capac, in foarte putin lichid, la foc mic si se adauga la cereale. Cand s-a luat de pe foc piureul, inainte de a fi servit la masa, se adauga deasupra branza rasa.

OREZ CU ROSII A DOCTORULUI BIRCHER BENNER
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 graunte de usturoi
- 250 g orez nedecorticat
- 250 g rosii
- bulion de legume (vezi reteta)
- 30 g branza rasa
Ceapa si usturoiul se fierb in putina apa intr-o cratita inchisa la foc mic, apoi se adauga orezul si bulionul de legume, astfel incat sa acopere orezul.
Rosiile se decojesc si se taie cubulete apoi se adauga intregului amestec. Se fierbe totul incet la foc mic, amestecand mereu, timp de 30 minute, timp in care lichidul trebuie sa scada. Cand s-a luat de pe foc inainte de a fi servit se amesteca cu branza rasa.


CARTOFI CU BRANZA DE VACI A DOCTORULUI BIRCHER BENNER (pentru 4 persoane)
- 1 kg cartofi
- foarte putina sare
- 200 g branza vaci
- 2-3 linguri lapte
- chimen
Se spala cartofii foarte bine si cu o perie spaciala se freaca bine coaja. La suprafata fiecarui cartof se face cate a dancitura, se aseaza intro tava si se coc la cuptor 30-40 minute.
Se amesteca branza de vaci cu laptele (numai daca branza de vaci nu este suficient de moale), chimenul si sarea si cu acest amestec se umple adancitura facuta in cartofi, dupa ce s-au copt.

Niciun comentariu: