miercuri, 20 februarie 2008

Posturile Ortodoxe de peste an

Posturile Ortodoxe de peste an


1. Sfantul si Marele Post
Se mai numeste si postul patruzecimii, Paresimile, Postul Pastilor, este randuit pentru curatirea sufletului prin ajunare, rugaciune, milostenie, spovedanie si impartasirea cu Sfintele Taine. El inchipuieste postul cel de patruzeci de zile al Mantuitorului. Tine sapte saptamani. Sta in legatura cu Pastile, sarbatoare cu data schimbatoare. De aceea, inceputul acestui post este aratat in calendarul fiecarui an.
In acest post nu mancam: carne, oua, branza . De asemenea postim de peste, vin si untdelemn . Mancam deci numai bucate fara unsoare (ULEI), legume si poame.
Mancam untdelemn si dezlegam la vin: Sambata si Duminica, in ziua de 24 Februarie aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, la 9 Martie Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire, cand aceasta cade in ziua de Joia-Mare sau in Vinerea ori Sambata din Saptamana Patimilor .
Mancam peste: Buna-Vestire - 25 Martie si in Dumininica Floriilor.
Cu deosebita evlavie se cuvine sa postim in saptamana de la inceputul Postului Mare si in saptamana Patimilor.
Astfel, in saptamana de la inceputul Marelui Post: Luni si Marti se mananca numai o data pe zi - seara - paine si apa. Iar in saptamana Patimilor, in afara de Joi cand facem doua mese se mananca la fel, Vineri si Sambata e post desavarsit.
Bolnavii au voie sa manance bucate cu untdelemn si sa bea vin in Postul Mare.
2. Postul Sfintilor Apostoli sau al Simpietrului
Postul Sfintilor Apostoli sau al Simpietrului , a fost asezat de Biserica in cinstea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, precum si a celorlalti apostoli. Acest post e un prilej de inaltare a sufletului. Sta in legatura cu Pastile si cu Pogorarea Duhului Sfant, sarbatori cu data schimbatoare. De aceea nu incepe la data sorocita, ci tine cand mai mult, cand mai putin. Lasam sec insa totdeauna in Duminica Tuturor Sfintilor , seara, si postim pana la 29 iunie, ziua Sfintilor Apostoli , care daca va cadea Miercurea sau Vinerea, nu mancam de dulce.
In acest post nu mancam: carne , oua si branza. Lunea, Miercurea si Vinerea nu mancam untdelemn si nu bem vin. Martea si Joia dezlegam la untdelemn si avem voie la vin.
Mancam peste: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul -24 Iunie - chiar daca aceasta ar cadea Miercurea sau Vinerea.
Daca in zilele de Luni, Marti si Joi cade vre-un sfant mai mare insemnat in calendar cu cruce neagra (+) , atunci mancam peste , iar de cade Miercurea sau Vinerea mancam numai untdelemn si bem vin. Intamplandu-se Miercurea sau Vinerea vreun sfant cu priveghere, sau hramul bisericii, dezlegam la untdelemn , la vin si la peste.
3. Postul Sfintei Marii
Postul Sfintei Marii , sau al Sintamariei, numit si postul lui August, se tine in cinstea Nascatoarei de Dumnezeu , care inainte de Adormire a petrecut in neincetata rugaciune si ajunare.
Dureaza doua saptamani : de la 1 la 15 August.
Lasam sec la 31 iulie ; iar de va cadea aceasta zi Miercurea sau Vinerea, lasam sec la 30 iulie. In acest post untdelemn si vin mancam numai Sambata si Duminica.
Mancam peste: Schimbarea la Fata - 6 August.
De asemenea, daca Adormirea Maicii Domnului cade in zi de post, mancam de dulce a doua zi, adica la 16 August , iar in ziua Adormirii mancam peste.
4. Postul Nasterii Domnului
Postul Nasterii Domnului , sau al Craciunului, iarasi ne da putinta curatirii trupesti si sufletesti. El inchipuie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. Dupa cum aceia asteptau venirea lui Mesia cu post si rugaciune, asa se cuvine sa astepte crestinii si sa intampine prin ajunare pe ''Cuvantul lui Dumnezeu'' nascut din Fecioara Maria.
Acest post tine 40 de zile: de la 15 Noiembrie la 25 Decembrie , lasam sec in seara sfantului Filip , la 14 Noiembrie. Daca aceasta zi cade Miercurea sau Vinerea, incepem postul in seara zilei de 14 Noiembrie. Daca aceasta zi cade Miercurea sau Vinerea, incepem postul in seara zilei de 13 Noiembrie.
Postim de carne, oua si branza. Lunea , Miercurea si Vinerea mancam bucate fara unsoare (ulei) si fara vin. Martea si Joia se dezleaga la untdelemn si vin. Sambetele si duminicile, pana la 20 decembrie exclusiv, se dezleaga la untdelemn, vin si peste.
Daca in zilele de Luni, Miercuri si Vineri praznuim vre-un sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra (+) , mancam untdelemn si bem vin; iar de va cadea hramul bisericii sau sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie (+) , atunci dezlegam si la peste. Martea si joia mancam peste , untdelemn si bem vin , cand cade in aceste zile: vreun sfant mare, hramul sau sarbatori cu rosu.
In ziua de Ajun se mananca tocmai seara si anume : grau fiert indulcit cu miere, poame, covrig sau turte din faina, caci cu seminte a ajunat Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au inchipuit - mai inainte - Nasterea lui Hristos. La Craciun, in orice zi ar cadea mancam de dulce.
Mancam untdelemn si dezlegam la vin: la 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, la 4 , 5 , 6 , 7, 9 , 12 , 13 , 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - caci in aceste zile se praznuiesc sfinti mai insemnati .
Mancam peste: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - 24 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mancam peste in Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , daca in aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.
in sfarsit dezlegam la peste in zilele cu sfinti insemnati, precum 16 , 22 , 23 , 24 , 25 si 30 Noiembrie, 4,5,6,7,9,12,13,17 Decembrie , daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atat mai mult, cand Martea sau joia se intampla hramul bisericii.
ZILELE POSTURILOR IN CARE MANCAM UNTDELEMN SI DEZLEGAM LA VIN
Din pricina asprimii posturilor si a slabiciunii trupului omenesc, precum si pentru cinstireazilelor in care se savarseste Sfanta Liturghie, canoanele bisericii ingaduiesc crestinilor dezlegare la vin si untdelemn in zilele aratate aici:
in Postul Mare: Sambata si Duminica , in ziua de 24 Februarie aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul , la 9 Martie Sfintii 40 de Mucenici, la Buna-Vestire , cand aceasta cade in ziua de Joia-Mare sau in Vinerea ori Sambata din Saptamana Patimilor .
in Postul Craciunului: la 23 si 30 Noiembrie, la 4 , 5 , 6 , 9 , 16 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea + caci in aceste zile se praznuiesc sfinti mai insemnati .
ZILELE POSTURILOR IN CARE MANCAM PESTE
insemnatatea unor praznice imparatesti si a unor sfinti este asa de mare incat Sfintii Parinti au dezlegat mancarea de peste in posturile aspre. Aratam aici aceste praznice si sfinti:
in Postul Mare: Buna-Vestire - 25 Martie si in Dumininica Floriilor.
in Postul Sfintilor Apostoli: Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul -24 Iunie - chiar daca aceasta ar cadea Miercurea sau Vinerea.
in Postul Sintamariei: Schimbarea la Fata - 6 August.
in Postul Craciunului: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - 24 noiembrie chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercurea sau Vinerea.
De asemenea mancam peste in Lunile , Miercurile si Vinerile acestui post , daca in aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastra.
in sfarsit dezlegam la peste in zilele cu sfinti insemnati, precum 23 si 30 Noiembrie, 4,5,6,9,16 si 20 Decembrie , daca aceste zile cad Martea sau Joia. Cu atat mai mult, cand Martea sau joia se intampla hramul bisericii.